Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Divji por -ALLIUM AMPELOPRASUM PORUM L.

Odgovori
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Morda bo za koga zanimivo, ali pa bo zmeda še večja:

http://raznolikost.si/slo/node/88

Imam divji luk ali por ali kar že je iz treh virov:
- od vode, prezimi brez problema, imam pa le še enega, ker so mi pri gradb.delih zasuli preostale s kamenjem. Po odstranitvi le tega se še ni prikazal.
-nabranega blizu Komna na Krasu, ta je pri meni 3 leta in se je razmnožil
-letošnje 3 primerke s Kraškega roba.
Poleg tega imam še gredljast luk, že več let, pa mi dela zgago povsod.Na skalnjaku se neobvladljivo zaseje, neprestano ga odstranjujem. Nisem ga še uporabljala, je droben, stebelce kmalu oleseni.
Kako pa uporabljate stebla in liste slonjega česna? lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:
muha, ali si ga opazila znova pozno poleti oz jeseni tam nekje od konca avgusta pa naprej, ali gor na celini zaključi kot si rekla rastno sezono julija. v vsakem primeru zanimivo. lpvoda

Isto leto jeseni ni nikoli pognal. Iz zemlje je pogledal šele naslednjo pomlad. Vsaj dosedaj. Bom videla, kako se bo obnašal letošnje leto, saj domnevam, da je bilo prvotno rastišče le preveč neugodno.

stara postaja: slonjega česna nisem nikoli uporabljala kot por. "Prodali" so mi ga kot česen in v take namene sem ga tudi uporabila, par strokov. Večina je nadaljevala življenje kot semenski material. Poskusila bom letos, da razredčim tisti veliki šop, ki je zrasel, ker sem lani zgrešila glavico česna in mi ne bo žal, če zaradi tega kak strok ne bo dorasel.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tam, kjer sem jeseni otresla male "biserčke" iz matične čebulice, raste sedaj takle "drobnjak"

Dokler sem te male rastlinice videvala le na brežini, sem bila prepričana, da je veter od nekod prinesel seme enega od tu avtohtonih. Šele sedaj, ko sem "biserčke" namensko posadila med zelišča, me je prešinilo, da gre za porov podmladek. Bom videla, kako dolgo bo potreboval do uporabne velikosti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

voda: Tvoje čebulice, ki so po sajenju šle na počitek, so se zbudile pred kakim mesecem in vse lepo odganjajo. Kako bodo preživele zimo poročam na pomlad. Ne dvomim, da jo bodo uspešno. Enako kot oni, ki sem ga dobila od Tinka.

Zgornji drobceni domači podmladek ima sedaj že po 2 lista. Very Happy
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

muha, ne čakaj da listi pomrznejo ampak jih pri tleh porteži in uporabi v kuhinji (nasekljena sitno v namazu ali solati ali kakorkoli drugače). ko bodo na pomlad znova pognali naredi enako in znova jeseni in znova na...vsako leto bodo rastline večje. lpvoda

PS: upam, da bo reagiral enako kot tukaj v I. z rezanjem oz. košnjo
jača čebulica in se hitro razmnoži._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

voda: hvala za nasvet, je dobrodošel.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Tudi jaz sem dobila spomladi tiste drobne zarodne čebulčke, ker v vrtu ni bilo več prostora, sem jih vtaknila v lonec s paradižnikom in zdaj gledam, kakšen plevel štrli iz lonca, pa ugotavljam, da bo to to. So še drobižki, zdaj jih moram prestaviti v vrt. Berem, da bi jih naj porezala pri tleh, ampak so tako drobni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pri tistih iz biserčkov res nimaš kaj rezat. Jaz jih bom pustila. Porezala bom samo tiste, ki so zrasli iz že lepo razvitih čebulic, in to šele tik pred zmrzaljo. Da se zelenje okrepi, kolikor se še lahko.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

voda, tvoj por je ponovno zrastel iz globočin Smile
Enega sva si privoščila v solatki z čemažem, regratom in olivcem.
Sem 10 cm globoko kopala, da je cel prišel ven Confused
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

upam, da nisi odkopala tudi čebulček, ker je potem adijo divji por. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori