Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bučke - rahlo pikantne za zimo

Odgovori
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Plamenka, jaz sem v prvo rundo dala navadno gorčico, in se po okusu ne razlikuje od originalnih Marijinih._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Saj je tudi brez v redu. Če ne dobim semen, bom drugič poskusila tako.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Plamenka je napisal/a:
Da. Metuljc, katera trgovinica v Kosezah prodaja gorčična semena? Bi prej telefonirala, če imajo še.

Pojma nimam, kako se ji reče. Bom poskusila izvedeti od znanke, ki je tam blizu doma.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Plamenka, gorčična semena dobiš v Btc: Jablana, kalček ali vitacare pa tudi v drugih trovinicah z bio prehrano.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tole je zadeva možnih veliko variacij. Delala sem že trikrat, pa sem vsakokrat malo spremenila.
Prvič sem naredila točno po receptu, le rezala sem malo bolj na grobo. Pripomba hčere je bila, da bi dala manj sladkorja, zet bi imel pa še bolj gajsno.
Drugič sem delala dvojno količino, sladkor prepolovila, čili enako, rezala bolj na drobno, dodala vrečko želatine v prahu in je bilo še boljše po okusu, le tekstura je bila manj čvrsta - bolj mazava.
Tretjič sem delala iz trojne količine, dala pol manj sladkorja kot v receptu, del kisa sem dala balzamičnega, del pa rdečega vinskega, namesto želatine sem uporabila tisti Ekstra želicin za marmelade (kar celo vrečko), pa je bolj čvrsto in vseeno dobro.
Četrtič bom naredila z eno tretjino sladkorja, ostalo vse enako, pa bom videla.
Drugače pa, če se gorčična semena ne dobijo, jih komot zamenjaš z žličko zemfa ali pa tudi nič, glede okusa ne bo neke spremembe, le videz tistih drobnih rumenih bunkic bo manjkal. Isto se mi zdi, da bi zeleni vloženi poper komot zamenjal s sveže grobo namletim , vpliva na okus ne bo, le videz bo pač malo manj zanimiv._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala obema.

Marija, tudi jaz sem dala pol manj sladkorja. Me pa zanima, če bi se zaradi manjših količin sladkorja prej pokvarilo, ker je sladkor konzervans.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Res ne vem, vendar mislim da ne, ker je notri tudi precej kisa, ki je tudi konzervans. Tistih 20 malih lončkov iz tretje runde imam kar na mizi v eni priročni kuhinji, kjer je čez dan notri tudi 25 stopinj. Bom vsaj en kozarček pustila tam, da vidim, kako dolgo bo zdržal, ker po tej robi mi gre tako, da ne verjamem, če bi se imelo kaj čas pokvariti. (npr. zet vzame lonček in žličko ter ga zmaže v nekaj minutah, prav uživam, ko vidim, s kakim tekom ga poje Very Happy - no pa še kdo drug, da ne bom samo zeta tunkala Mad Wink )_________________Živeti na podeželju je najlepše!
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

tudi sama sem danes ravnokar naredila tale shranek, sicer ker se imam za praktično žensko, sem kar ribala sestavine Very Happy (mislim, da sem nekoga tukaj kopirala Cool ) in je nastalo nekaj, kar sem poimenovala "polentno sonce" /ker sem dala rumene paprike namesto rdeče/ in bo del darila za novo leto Very Happy
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

No tale recept z bučkami je res zelo dober včeraj je bila primeni soseda in glej danes sem že dobila vso robo in ji skuhala, saj sama nima dovolj časa, pa še tašči je bil okus zelo dober saj je vse pojedla ,no moji fantje bodo konec tedna probali ,res Marija hvala za tako dober recept.
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Danes sem za večerjo pripravil rezine krompirja, jajčevcev in bučk. Za vsakega eno rezino opečenega kruha, natrtega s česnom, semfom in malo olja....Popečeno...Na krožniku pa je bila dodana omakica MARIJAV. Hladna, osvežilna, pikantna....no, le soproga je enkrat pogledala vstran in zavrgla zelen poper....
Marija, bomba!_________________Viktorh
Odgovori