Salvia officinalis - žajbelj
-
Živjo! Mene pa zanima, če pri žajblju uporabljate tudi cvetove? Do zdaj sem našla na netu samo, da se uporabljajo listi... Lani sem kupila sadiko, dala sem jo v rastlinjak, in se je lepo prijela, preživela je zimo. Nič je nisem obrezovala, zdaj pa to zelo cveti :O Zdaj pa ne vem, ali naj cvetove porežem in posušim, ali jih naj pustim, da odcvetijo, in potem porežem? Kakšen nasvet?
-
jaz kar odrežem ko je še dosti cvetov z vejami vred.( postopek pri receptih). cvetovi so enako užitni kot listi, če jih prepražiš na maslu in daš čez makarone. lpvoda
PS: ker so moji grmički veliki in ih imam več, vedno pustim še za pašo čebelam in ostalim žuželkam vsaj 2 tretine. potem obrežem in posušim liste na vejicah za zimske dni. za čaje in v mleku zavreto nekaj listov, precejeno in dodana žlica medu. zelo hitro se rešiš prehlada. če ne obrezuješ bo kaj kmalu velik in neugleden grm._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: ker so moji grmički veliki in ih imam več, vedno pustim še za pašo čebelam in ostalim žuželkam vsaj 2 tretine. potem obrežem in posušim liste na vejicah za zimske dni. za čaje in v mleku zavreto nekaj listov, precejeno in dodana žlica medu. zelo hitro se rešiš prehlada. če ne obrezuješ bo kaj kmalu velik in neugleden grm._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt: