Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Salvia officinalis - žajbelj

Limonca

Odgovor Napisal/-a Limonca »

Živjo! Mene pa zanima, če pri žajblju uporabljate tudi cvetove? Do zdaj sem našla na netu samo, da se uporabljajo listi... Lani sem kupila sadiko, dala sem jo v rastlinjak, in se je lepo prijela, preživela je zimo. Nič je nisem obrezovala, zdaj pa to zelo cveti :O Zdaj pa ne vem, ali naj cvetove porežem in posušim, ali jih naj pustim, da odcvetijo, in potem porežem? Kakšen nasvet?
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Limonca, jaz iz njih delam sirup, podobno kot sirup iz bezgovih cvetov.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se pridružujem zapisu Tiane, tudi sama delam tako, dober, nežen sirup, obvezen je dodatek limoninega soka.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz kar odrežem ko je še dosti cvetov z vejami vred.( postopek pri receptih). cvetovi so enako užitni kot listi, če jih prepražiš na maslu in daš čez makarone. lpvoda

PS: ker so moji grmički veliki in ih imam več, vedno pustim še za pašo čebelam in ostalim žuželkam vsaj 2 tretine. potem obrežem in posušim liste na vejicah za zimske dni. za čaje in v mleku zavreto nekaj listov, precejeno in dodana žlica medu. zelo hitro se rešiš prehlada. če ne obrezuješ bo kaj kmalu velik in neugleden grm._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Aleluja, izgleda, da bom končno prišla do svojega žajblja! Hvala tistemu, ki je na lansko paradajzmanijo prinesel seme.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Super!
Sedaj ti ga ne bo več manjkalo. Če boš le pustila nekaj cvetov semeniti, se bo sam sejal dalje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Melona, pri tebi je pa veliko novega življenja!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Melona

Je, Ladka, sem zelo vesela.
Uporabniški avatar
Melona

Jaz se jih kar ne morem nagledati. Ena taka posebna lepota je v njih. Al pa mene sam pomlad meče.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sam res.
Najbrž oboje po malo.
Laughing
Odgovori