Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu
(Prenos iz arhiva)
Bodika se je potrudila in mi prinesla v branje članek iz revije - Pomagaj si sam ( št.25,2017 datum 29,5,2017)
V tem članku avtorica Mateja A. Hrastar povzema lastne izkušnje s poskusnim shranjevanjem paradižnika v lesnem pepelu.
Tak način naj bi bil splošno uveljavljen v srednjem veku in še prej in deloma kasneje, vse do pojava hladilnikov. Tako se je shranjevalo tudi mesnine, sire in še kaj. Avtorica je recept preverila sama, sicer na trgovinskih eko-paradižnikih. Po štirih mesecih so se paradižniki nekoliko skrčili, ne pa nagubali in imeli normalno dober okus. Velja poskusiti, jaz bom prav gotovo. Samo ne vem, če letos. Lanskega pepela nimam več, če bo jesen ustrezna za paradižnike, pa tudi ne bo treba kuriti kamina .
Navodilo:
- vzamemo izključno lesni pepel od bukovih, brezovih drv ali drv sadnih dreves (nikakor tistega od lesnih odpadkov).
- ga presejemo, da izločimo večje drobce
- posujemo 5 cm na debelo na dno posode
- nanj postavimo paradižnike (po moje jih ne škodi oprati, jih je pa treba potem osušiti) s "pecljem" (delom, kjer je pecelj bil) navzdol
- dobro prekrijemo s pepelom
- nadaljujemo, dokler imamo še kaj paradižnika in pepela.
V reviji je tudi mnenje strokovnjakinje o takem načinu konzerviranja in še marsikaj. Upam, da se še najde na policah.Nazadnje urejal/a muha 16 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat
V tem članku avtorica Mateja A. Hrastar povzema lastne izkušnje s poskusnim shranjevanjem paradižnika v lesnem pepelu.
Tak način naj bi bil splošno uveljavljen v srednjem veku in še prej in deloma kasneje, vse do pojava hladilnikov. Tako se je shranjevalo tudi mesnine, sire in še kaj. Avtorica je recept preverila sama, sicer na trgovinskih eko-paradižnikih. Po štirih mesecih so se paradižniki nekoliko skrčili, ne pa nagubali in imeli normalno dober okus. Velja poskusiti, jaz bom prav gotovo. Samo ne vem, če letos. Lanskega pepela nimam več, če bo jesen ustrezna za paradižnike, pa tudi ne bo treba kuriti kamina .
Navodilo:
- vzamemo izključno lesni pepel od bukovih, brezovih drv ali drv sadnih dreves (nikakor tistega od lesnih odpadkov).
- ga presejemo, da izločimo večje drobce
- posujemo 5 cm na debelo na dno posode
- nanj postavimo paradižnike (po moje jih ne škodi oprati, jih je pa treba potem osušiti) s "pecljem" (delom, kjer je pecelj bil) navzdol
- dobro prekrijemo s pepelom
- nadaljujemo, dokler imamo še kaj paradižnika in pepela.
V reviji je tudi mnenje strokovnjakinje o takem načinu konzerviranja in še marsikaj. Upam, da se še najde na policah.Nazadnje urejal/a muha 16 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat
Letos je idealno leto za prvi poskus.
Paradižniki so zdravi, mraza pa dovolj, da smo že pričeli kuriti v kaminu in proizvajati pepel. Tvegala bom nekaj najlepših plodov v upanju, da bodo zdravi in okusni počakali do novega leta. V članku piše, naj bi jih po priporočilu mednarodne zdravstvene organizacije tako shranjevali do 3 mesecev. Če bodo čez 3 mesece še v redu, bom na svojo odgovornost čas še malo raztegnila .
Paradižniki so zdravi, mraza pa dovolj, da smo že pričeli kuriti v kaminu in proizvajati pepel. Tvegala bom nekaj najlepših plodov v upanju, da bodo zdravi in okusni počakali do novega leta. V članku piše, naj bi jih po priporočilu mednarodne zdravstvene organizacije tako shranjevali do 3 mesecev. Če bodo čez 3 mesece še v redu, bom na svojo odgovornost čas še malo raztegnila .