Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bodika se je potrudila in mi prinesla v branje članek iz revije - Pomagaj si sam ( št.25,2017 datum 29,5,2017)

V tem članku avtorica Mateja A. Hrastar povzema lastne izkušnje s poskusnim shranjevanjem paradižnika v lesnem pepelu.

Tak način naj bi bil splošno uveljavljen v srednjem veku in še prej in deloma kasneje, vse do pojava hladilnikov. Tako se je shranjevalo tudi mesnine, sire in še kaj. Avtorica je recept preverila sama, sicer na trgovinskih eko-paradižnikih. Po štirih mesecih so se paradižniki nekoliko skrčili, ne pa nagubali in imeli normalno dober okus. Velja poskusiti, jaz bom prav gotovo. Samo ne vem, če letos. Lanskega pepela nimam več, če bo jesen ustrezna za paradižnike, pa tudi ne bo treba kuriti kamina . Confused

Navodilo:

- vzamemo izključno lesni pepel od bukovih, brezovih drv ali drv sadnih dreves (nikakor tistega od lesnih odpadkov).
- ga presejemo, da izločimo večje drobce
- posujemo 5 cm na debelo na dno posode
- nanj postavimo paradižnike (po moje jih ne škodi oprati, jih je pa treba potem osušiti) s "pecljem" (delom, kjer je pecelj bil) navzdol
- dobro prekrijemo s pepelom
- nadaljujemo, dokler imamo še kaj paradižnika in pepela.

V reviji je tudi mnenje strokovnjakinje o takem načinu konzerviranja in še marsikaj. Upam, da se še najde na policah.
Nazadnje urejal/a muha 16 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi na nasem koncu so tako hranili hrano. Za paradiznik se nisem slisal, za klobase in salame pa vem. Sem jih imel priliko poizkusiti in so bile zelo dobre,
smo jih zmazali Very Happy. Dodal bi le, da se je (na nasem koncu) tako hranilo mesnine le v krusni peci ( hlad! ) v bukovem pepelu - in preko poletja.
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi jaz se spomnim takega načina, kot ga opisuje mravlja.
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole je pa zlata vredno in bom gotovo poskusila. Sem spomladi nafehtala kar nekaj lesnega pepela. Ga bom shranila. Muha, ače ti ga bo jeseni manjkalo, ti ga bom dala jaz..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos je idealno leto za prvi poskus.

Paradižniki so zdravi, mraza pa dovolj, da smo že pričeli kuriti v kaminu in proizvajati pepel. Tvegala bom nekaj najlepših plodov v upanju, da bodo zdravi in okusni počakali do novega leta. V članku piše, naj bi jih po priporočilu mednarodne zdravstvene organizacije tako shranjevali do 3 mesecev. Če bodo čez 3 mesece še v redu, bom na svojo odgovornost čas še malo raztegnila Embarassed .
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hm, tole je pa zanimiv način shranjevanja. Pepel še imam, samo kaj, ko moje blede paradižnike pere dež dan na dan, drugih pa nimam Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: razmišljala sem, da bi najbrž lahko dala v pepel tudi nekaj napol zelenih paradižnkov, domnevam, da bi lepo dozoreli. Se pravi takih, ki že kažejo malo barve ali je vsaj opaziti "zvezdne žarke" svetlejše barve, ki potekajo od muhe navzven (info. Ivčk) . Jasno, da bom preverila.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, Muha, to bi pa lahko tudi jaz preverila Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ja, in potem sledi slika košarice domačih paradižnikov na novoletni mizi, a ne? Pa, saj nama ne bodo verjeli. Rekli bodo, da sva fotografilari kakije Rolling Eyes Wink
Odgovori