Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Predvsem bi jo rad razmnožil v čebelje namene. Žal Črtov predlog da bi kakšno izkopal odpade ker je samo ena. 😃
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ali je ta zadeva morda zimzelena? (Ker potem je morda sorodnica, Hypericum calycinum)

V bistvu je kar nekaj robe iz skupine Hypericum, niso pa po mojem razumevanju vse udomačene pri nas. Cvetovi so povsod podobni, rast pa različna - grmastih olesenelih različic je več kot ena.

Recimo že tule jih je precej naštetih, če polistaš http://www.omorika.si/sl/Listavci_1/Hypericum_calycinum-krcnica/

Hypdericum patulum je videti aktualna recimo.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Šentjanževka je samo ena vrsta - Hypericum perforatum, medtem ko v rod krčnic (Hypericum) spada veliko vrst, nekatere tudi olesenele. Kolikor se spomnim, naj bi bila le prav šentjanževka uporabna v zdravilne namene (sicer tudi zmerno s količino!), ostale pa ne.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mislim, da je zdravilna samo šentjanževka Hypericum perforatum, ostale iz rodu krčnic pa ne. Žal velja enako za njihove barvilne lastnosti - za barvanje je uporabna samo Hypericum perforatum._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Verjetno je res Hypericum patulum 'Hidcote Gold'. Najlepša hvala vsem za pomoč.

Me je kar presenetilo da rabi humusno prepustno prst. Na naši ilovici prav lepo navadne šentjanževke rastejo. Meni od vseh zeli najljubši čaj. Pol žličke suhih cvetov na liter vode. Pa še malo bezga.

Ima kdo kak nasvet kako pri tej grmasti Krčnici izboljšati kaljivost?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

malcek je napisal/a:

Ima kdo kak nasvet kako pri tej grmasti Krčnici izboljšati kaljivost?

Pred kratkim sem brala članek, nisem še sama testirala.

Poskusi s soljo. Običajna raztopina naj bi bila 2-5%. Če imaš dovolj semen, naredi poizkuse namakanja semen pred setvijo:

- namakaj semena v navadni vodi (kontrola) 12 ur
- namakaj semena v xy % slani vodi 12 ur
- namakaj semena v xy % slani 12 ur, izperi, namakaj še 12 ur v navadni vodi
- namakaj semena v navadni vodi (kontrola) 24 ur
- namakaj semena v navadni vodi (kontrola) 12 ur, izperi in namakaj nadaljnih 12 ur v novi navadni vodi

Če se boš poigral s takim načinom, prosim ne pozabi poročati o uspehu.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Ta hypericum (in skoraj vsi) se širi s podzemnimi koreninami. Na pomlad ga je pametno porezat, da odženejo mladike iz korenine.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Takega maka se jaz iz svoje mladosti ne spomnim.

Ali lahko kdo zapise, kaksne sorte je?
Mislim, da ima semena nekaj drobnejsa od rdecega maka (seveda, spet ne vem, katere rdece sorte).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kolikor imam v spominu tako cveti "tanavadni" mak, kakršnega uporabljamo v kuhinji za peko slaščic. Mi smo ga doma redno sejali v zgodnjepoletno mešanico za pujse (solata, korenje, koleraba, mak). Če imam prav naredi kar velike glavice, večje od okrasnih sort.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Prav imaš muha - glavice so kar velike.
Tudi k meni je prišel in nimam pojma od kje se je vzel Smile.
Odgovori