Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čičerika - Cicer arietinum L.

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

voda je napisal/a:
.......... itd itd. lpvoda

..... in humus namaz Wink ; baje jo ponekod poznajo pod imenom Humus.

Pri nas je bila pred leti zelo v uporabi, res pa se na okus nikoli nisem navadil. " "Ukalupljen" na okus fižola, graha, boba ..... Rolling Eyes

Potem smo na njo pozabili, ko sem predvčerajšnjim vprašal za njo, sem bil presenečen, da je ni več doma. Jo bom poskušal vrniti na jedilnik, vse kar se prebere o njej, je zelo pozitivno!

http://okusno.je/recepti/main_ingredient:465_________________mfranc
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

... pa v polpetih, falaflih ...
Dober nadomestek soji, za tiste, ki ne marajo mesa.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Čičerko bom imela polno Laughing_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Letos gojim dve sorti Ena s svetlo rjavimi semeni, druga pa ima čokoladno rjava semena.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

zelo lepe in zdrave rastline. povej kdaj si jo posejal in na katerem koncu Slo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
htf_lover

voda je napisal/a:
zelo lepe in zdrave rastline. povej kdaj si jo posejal in na katerem koncu Slo. lpvoda

Posejane so bile zadnje dni aprila, seme je bilo namočeno. Sem pa iz Ptuja.

Kmalu še bom moral dati rastlinam oporo, drugače se povesijo in ležijo na tleh.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Izredno lepa zasaditev. Na pogled se mi zdijo rastline čičerike zelo podobne, a nekaj "močnejše" od rastlin leče - si z gojenjem leče že kdaj poizkušal?
htf_lover

mravlja je napisal/a:
Izredno lepa zasaditev. Na pogled se mi zdijo rastline čičerike zelo podobne, a nekaj "močnejše" od rastlin leče - si z gojenjem leče že kdaj poizkušal?

Da lečo sem lani gojil, ampak je pridelek dokaj majhen in prav tako je zamudno nabiranje strokov. Če pa pustim vse stroke (ki neenakomerno dozorevajo) na rastlini, pa jih polovica splesni preden je vse zrelo. Slednje se sicer rado zgodi tudi pri čičeriki, čeprav tu pogosteje kot plesen, se pojavi kaljenje še ne popolnoma zrelih semen. Vendar pa pri čičeriki vsaj dobiš lepo količino pridelka, tako da se jo splača gojiti.

Rastline so pa si zares podobne, vendar je leča manjša, ima bolj šibka stebla in tudi plevel, posebej slak, jo močno ovira, če ga takoj ne odstraniš.

Tako, da bom od alternativnih stročnic ostal pri soji in čičeriki.
Nazadnje urejal/a htf_lover 10 Jun 2017 21:20; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Torej imamo z vzgojo lece zelo podobne izkusnje - z vzgojo cicerike pa pri nas ni se nobenih izkusenj.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Verjetno mi kdo lahko pove, koliko časa preteče od sejanja/saditve čičerike in leče, pa do pobiranja z grede? V primerjavi z nizkim fižolom in grahom.

Letos dokončno vidim, da moram zopet na grede vključiti stročnice. Kot mini, ali kvazi kolobarjenje Wink ._________________mfranc
Odgovori