Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum

Odgovori
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz imam pa 5 x 1,5 metra balkona na vzhodni strani. Za plodovke v loncih je žal premalo sonca, za ukoreninjat potaknjence bo pa verjetno kar idealno.



Dvema vejicama, ki sta na sliki v ospredju, sem na vrhu odrezano mesto zamazal s cepilno smolo - pri teh dveh se brsta že odpirata.
Pri tretji, kjer pa nisem nič zamazal na vrhu, pa še ni videti prebujanja.

Zadaj levo je pa ena vejica šmarne hrušice. Saj verjetno je predrobna za potaknjenec, pa sem vseeno poskusil. Debelejših žal še nimam ...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Eh, zdaj mi je žal, da nisem prej opazil, da te to zanima -- v MS sta dva velika odrasla grma. Nisem pa niti vedel, da pri hrušici to gre na tak način. Če čez 10 dni ni prepozno, lahko takrat kaj odrežem.
turnogo
Prispevkov: 269
Pridružen: Če Maj 19, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Ali ima kdo izkušnje z ribezom ribez "Pink champagne"?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kot zanimivost... Branje o zgodovini razvoja sort ribeza in kosmulj iz leta 1937 https://naldc.nal.usda.gov/download/IND43893571/PDF
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Noiroma in Nimue - prve dovolj zrele bunke, da se jih da pozobati. Ravno prav za prevzem štafete od sibirskih borovnic. Tudi na zgodnjem rdečem je kaj že užitnega.

(Hkrati prvič letos opažen v vasi tudi sladoledarski kombi, tako da poletje je tu.)
papasmrk
Prispevkov: 336
Pridružen: To Jul 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Letos ima Titania očitno super pogoje za rast, skoraj polovica plodov ima premera 15 mm.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni je sicer aprilska pozeba nekoliko oklestila pridelek.
Takole na pamet bi rekel, da je na zgornjem delu poganjkov propadla skoraj polovica jagod.
Tisti grozdi, ki pa so se skrivali bolj spodaj, med listi, pa so praktično vsi ostali nepoškodovani.
Posamezne jagode so že skoraj čisto zrele. In ponovno lepo debele ! Wink



Glede rdečega ribeza ... opažam, da je marsikje že rdeč.
Rovada pri meni ima še čisto zelene jagode in večina tudi še ni polne debeline.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Rovada je kasnejša sorta, to je OK.

Tudi pri nas je zgodnji (verjetno J van T) že ornk obarvan.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Včeraj sem pri obiranju rdečega ribeza doživel genetsko presenečenje. Med štirimi grozdiči, ki so rasli skupaj je bil eden črn in nič kaj podoben črnemu ribezu. Bil droben sladek brez muhe.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Včeraj sem v Podsmreki ugledal črni ribez "Bona". Ni bil najbolj poceni, ampak je bila res že precej velika, močna in zdrava rastlina. Pa sem kupil ...
V primerjavi z mini potaknjenci predvidevam, da bom prihranil 2 leti. Upam.
Nič, pa moram spet lopato "zalaufat" !

Odgovori