Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polarbear / Polarni Medved

Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Tudi jaz se tako kot brbr priporočam za kako semenko tegale Polarbearjevega, če bo kdo imel kako viška Smile
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Drugi od prvega trojčka "Polarbear". Ga je že malo več skupaj:

Imam v paci še eno staro veliko sorto z Vrhnike - "Kragulj", a je še povsem zelena in še raste. Očitno ni tako zgodnja kot ta na gornji sliki.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Sem si malo ogledal fotografije Polarnega Medveda. Videti je , da je res nekaj posebnega. V primerjavi z drugimi sortami, ki producirajo velike plodove je ta zagotovo najbolj zgoden.

Za velik plod je ponavadi treba čakati, ker rabi čas, da zraste in pridobi težo. Zato gre pri velikih plodovih za pozne sorte.
Drugo kar ga razlikuje od drugih velikih je manjša narebrenost.

Za obarvanost ramen nisem siguren, ker kot vidim ima manj zelenega in zelena barva ni najmočnejša pri peclju. Ker je tega manj predvidevam, da se v polni zrelosti zeleno obarva v rumeno ali celo popolnoma izgine v rdečo.

Glede debeline kožice ne vem, in tudi teksture, prekatov in količine semen. Ponavadi pa so srednje debele do debele kožice, brez osnovnih prekatov- torej so mesnati in v posamičnem ozkem prekatu je bolj malo semen.
Slaba lastnost je, da če čisto malo prezori postane, namesto sočen, lahko voden.
Ponavadi je tako da je meso v notranjosti trše in svetlejše pri peclju proti sredici, najmehkejše in bolj sočno pa na spodnjem delu.

Da rastlina tvori precej plodov v prvi etaži in v naslednjih precej manjše je pri tem tipu paradižnika normalno.
Seme je treba vzeti iz največjega ploda.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Bicikel je napisal/a:
Še obljubljena primerjava Sibirskega domačega in Polarnega Medveda.

Vsak posebej

Sibirski domači ima nekoliko več kisline, a ni izrazito kisel, PB nekoliko slajši. Sibirski ima tudi manj semen in semenske tekočine ter več manjših praznih prostorov. Oba sta znotraj mehka, meso se lepo raztopi v ustih. Oba sta prijetna na okus. Sicer nista dozorela istočasno, zato je razlika v okusu že zaradi tega pričakovana. Mogoče PB zaradi manj kisline in dolgega zorenja deluje nekoliko prazno napram Sibirskemu.

Skupaj

Pobrana semena

Oba se zmasakrirana ravno potita v loncu Wink
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Bicikel je napisal/a:
Polarbear, je kakšna možnost, da dobimo nekaj originalnih semenčkov tvojih medvedkov? Sicer sem spravil semena svojih, ampak nisem 100% v čistost. Semena sem vzel iz največjega, ker je tisti edini izoliran zrastel najmanjši od vseh. Embarassed
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
kcvetka

Odgovor Napisal/-a kcvetka »

Tudi jaz se postavim v vrsto za seme če bo kakšen na zalogi.
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

V vrsto stopim tudi jaz. Nimam nobenega prav zelo debelega in mojemu možu so za službeno malico le-ti najbolj pri srcu. Prosim.
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Ima mogoče kdo semenko ali dve od tegale medvedka viška?
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Jaz ga imam , če želiš.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Bom ga nekaj prinesel na srečanje, samo ne bo popakiran, bom imel pa sabo zip vrečkice. Najbolje pa je, da se napišete na seznam, da prinesem ustrezno količino:

1. .......
Odgovori