Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Shisandra - Schisandra

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dokler sem svojo imel izpostavljeno soncu (kot malo sadiko) je vsako leto uspela napraviti kaksnih 60cm in nic vec, in se posusila - leto za letom, kake tri leta. Ko sem jo presadil na drugo lokacijo, izpostavljeno samo vzhodnemu soncu, je zacela poganjati. Danes je na dobrih dveh metrih in pol. Letos se vidi, da sem "malo" pozabil nanjo. Sem pa staro lokacijo dve leti "cistil" njenih korenin, sem se res moral potruditi, so sle globoko in siroko.

V glavnem, propadla ti ne bo - toliko jo je sigurno "v koreninah", ni pa ljubiteljica sonca in vrocine.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Imam tri, pa se še nisem uspel najesti plodov, letos so vse tri pozeble, zdaj pa divjajo, plodov ni, pojem pa večkrat kakšen list, je kar dobrega ukusa, baje dviga energijo.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Moja je cel dan na soncu. Vsako leto spomladi obilno odzene, ko pa so dnevi vse daljsi in sonca vsak dan vec, pa neha rasti, listi pa se obarvajo svetlo zeleno. Zgleda tako, kot da bo vsak cas izdihnila, ampak samo vegitira. Najbrz jo bom odstranil in posadil kivi._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Posadila sem jo na zelenjavni vrt ob sosedovi živi meji. Tisti delček dobi le malo sonca in tam sem računala, da ima pogoje kot na njenem naravnem rastišču - na robu gozda. Zemlja ostaja dolgo vlažna. Do letos je stala ob ograji še pasja hišica. Šisandra je le malo rodila. Letos pasje hišice ni več, dobila je nekaj več svetlobe za katero se je zahvalila z obilnejšimi plodovi. Sicer še vedno ne preveč bogato, a vendarle bolje.

Odvečne poganjke sem nedavno obrezala in liste posušila za čaj.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Jaz imam letos tudi prvič sadeže gor, drugače pa je lepa vzpenjalka in medonosna rastlina.

lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
mravlja

S sadezi pri meni ni bilo dolgo nic.
Ko sem jo z odprtega prestavil na V sonce (stran), je zacela polno cveteti, a cvetje osipati. Pa sem ji dodal druzbo - se eno sadiko iz drugega vira (merkur). Od takrat nastavljata precejsnje stevilo plodov - vec, kot jih lahko "spravita skozi". Se pa vidi, da sem letos pozabil nanju.

Pozeba in pozaba pa ne dajeta pravega rezultata. Rolling Eyes
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Evo, na hitro pofotkal

tale del, začetek vzpenjalke (za lojtrco je vertikala, betonski vinogradniški steber) je najbolj na soncu.

v nadaljevanju, gre v desno, je najbolj porazno

čisto zadnji del, najbolj v senci je najlepši, do tu so plodovi lani šele prikukali Wink

Rdeča jagode ne zorijo, ampak se sušijo; prispele so na približno polovično debelino. Če bi jih redčil, bi bile sigurno debelejše Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na prvi uč birekla, da jih matra letošnja vročina. So pa izredno obložene! Surprised palec gor . Res prava škoda, da bi propadle Crying or Very sad .
mravlja

Ne bo(do) propadla(e).
(mogoce bo na pomlad potrebno kako suho vejico izrezati)

In mogoce bi jo/jih bilo dobro prekomerno zaliti.
Je pa lepa oz. so lepe (saj jih je verjetno ze vec).
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Meni je tudi letos pozeba krepko uničila lepo cvetočo rastlino, zgornjega pol metra vejic se je kar posušilo, čeprav jo imam v zavetju pa še s papirjem sem jo zaščitila Crying or Very sad_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori