Aronija - Aronia melanocarpa
-
- Prispevkov: 23
- Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Danes pobral en grm in moram povedati, da sem izredno presenečen. Dobil malo čez 7kg. Tole mi je dovolj za 'namakanje' ,) In sedaj moja težavica. Imam še 30 grmov ;) in vsak ima ziher vsaj 5kg, torej bom na koncu dobil kar ogromno tega. A je možno da tole normal sprešam kot npr grozdje? Lahko potem samo tako spravim v steklenice ali moram kaj dodati, ogreti?
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5479
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Veš kaj bi jaz naredil v tej situaciji... Ne se zdaj smejat... Vrgel bi zraven v sod s hruškami, da doda svoje note masi. Mogoče ne ravno 50:50, ampak nek lep del te hude trgatve bi pa najbrž le porabil s tem.
Ideja je tudi vino, najdeš recepte na Googlu, nisem pa probal.
Ti si res prav na Goričkem? Kako je bilo z vodo? So plodovi sočni? Tu v dolini je bilo glede vlage prav kriza (in je še vedno).
Ideja je tudi vino, najdeš recepte na Googlu, nisem pa probal.
Ti si res prav na Goričkem? Kako je bilo z vodo? So plodovi sočni? Tu v dolini je bilo glede vlage prav kriza (in je še vedno).
-
- Prispevkov: 23
- Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Ja sem direkt z Goričkega ,) Celotni nasad imam pod mrežami ter urejen namakalni sistem. Drugače od tega prinas ni nič, kar ti ne uničijo ptice in suša ti uniči divjad. Ja aronija je precej sočna. Tole bom ziher pobral za vikend ter sprešal, edino ne ven ali naj samo ogrejem do vretja ter v steklenice ali pa je potrebno kaj dodati. Večino bom itaq razdelil med prijatelje, znance samo pač nebi rad da bi bil sok za 2 tedna pokvarjen.
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5479
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Aha, torej samo za sok gre.
Ponavadi delam v parnem sokovniku sok iz izabele. Parni sokovnik je nekako soroden temu, da zadevo pustiš vreti, ker pač - para. Tisto potem polnim v steklenice in drži po dve leti.
Glede na to izkušnjo bi sklepal, da če ti stisneš, potem pa prevreš in tudi napolniš v flaše, ki si jih na primer v pečici "prekuhal" (ali pač v vodi) - bi moralo dolgo držati.
Ponavadi delam v parnem sokovniku sok iz izabele. Parni sokovnik je nekako soroden temu, da zadevo pustiš vreti, ker pač - para. Tisto potem polnim v steklenice in drži po dve leti.
Glede na to izkušnjo bi sklepal, da če ti stisneš, potem pa prevreš in tudi napolniš v flaše, ki si jih na primer v pečici "prekuhal" (ali pač v vodi) - bi moralo dolgo držati.
-
- Prispevkov: 9644
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Ja, pa polniti je treba vrelo v vroče/tople steklenice, pa takoj zamašiti z zamaški, ki bi jih bilo dobro prevreti v okisani vodi in jih jemati iz te vode in takoj priviti na steklenice.
Klasično pasteriziranje, torej, kot so to počele naše babice.
Če ostanek osladkaš in zaliješ z vodo, bi se iz njega dal narediti kis, bi znal biti zanimivega okusa.
Klasično pasteriziranje, torej, kot so to počele naše babice.
Če ostanek osladkaš in zaliješ z vodo, bi se iz njega dal narediti kis, bi znal biti zanimivega okusa.
-
- Prispevkov: 23
- Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5479
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
- Lpmami
- Prispevkov: 8789
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt: