Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Aronija - Aronia melanocarpa
Danes pobral en grm in moram povedati, da sem izredno presenečen. Dobil malo čez 7kg. Tole mi je dovolj za 'namakanje' ,) In sedaj moja težavica. Imam še 30 grmov ;) in vsak ima ziher vsaj 5kg, torej bom na koncu dobil kar ogromno tega. A je možno da tole normal sprešam kot npr grozdje? Lahko potem samo tako spravim v steklenice ali moram kaj dodati, ogreti?
Veš kaj bi jaz naredil v tej situaciji... Ne se zdaj smejat... Vrgel bi zraven v sod s hruškami, da doda svoje note masi. Mogoče ne ravno 50:50, ampak nek lep del te hude trgatve bi pa najbrž le porabil s tem.
Ideja je tudi vino, najdeš recepte na Googlu, nisem pa probal.
Ti si res prav na Goričkem? Kako je bilo z vodo? So plodovi sočni? Tu v dolini je bilo glede vlage prav kriza (in je še vedno).
Ideja je tudi vino, najdeš recepte na Googlu, nisem pa probal.
Ti si res prav na Goričkem? Kako je bilo z vodo? So plodovi sočni? Tu v dolini je bilo glede vlage prav kriza (in je še vedno).
Ja sem direkt z Goričkega ,) Celotni nasad imam pod mrežami ter urejen namakalni sistem. Drugače od tega prinas ni nič, kar ti ne uničijo ptice in suša ti uniči divjad. Ja aronija je precej sočna. Tole bom ziher pobral za vikend ter sprešal, edino ne ven ali naj samo ogrejem do vretja ter v steklenice ali pa je potrebno kaj dodati. Večino bom itaq razdelil med prijatelje, znance samo pač nebi rad da bi bil sok za 2 tedna pokvarjen.
Aha, torej samo za sok gre.
Ponavadi delam v parnem sokovniku sok iz izabele. Parni sokovnik je nekako soroden temu, da zadevo pustiš vreti, ker pač - para. Tisto potem polnim v steklenice in drži po dve leti.
Glede na to izkušnjo bi sklepal, da če ti stisneš, potem pa prevreš in tudi napolniš v flaše, ki si jih na primer v pečici "prekuhal" (ali pač v vodi) - bi moralo dolgo držati.
Ponavadi delam v parnem sokovniku sok iz izabele. Parni sokovnik je nekako soroden temu, da zadevo pustiš vreti, ker pač - para. Tisto potem polnim v steklenice in drži po dve leti.
Glede na to izkušnjo bi sklepal, da če ti stisneš, potem pa prevreš in tudi napolniš v flaše, ki si jih na primer v pečici "prekuhal" (ali pač v vodi) - bi moralo dolgo držati.
Ja, pa polniti je treba vrelo v vroče/tople steklenice, pa takoj zamašiti z zamaški, ki bi jih bilo dobro prevreti v okisani vodi in jih jemati iz te vode in takoj priviti na steklenice.
Klasično pasteriziranje, torej, kot so to počele naše babice.
Če ostanek osladkaš in zaliješ z vodo, bi se iz njega dal narediti kis, bi znal biti zanimivega okusa.
Klasično pasteriziranje, torej, kot so to počele naše babice.
Če ostanek osladkaš in zaliješ z vodo, bi se iz njega dal narediti kis, bi znal biti zanimivega okusa.