Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Očitno se sezona sušenja paradižnikov še ni končala. Danes, ko sem prišel iz službe, sem hitro narezal še en pladenj, pokril z gazo in dal ven na sonce.
Letos so res izjemni pogoji za to. Vremenski in zaradi količine pridelka.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Andrej Banko, a si jih dal sušit kar tako, samo prerezane a si kaj odstranil (npr. peške z gelom, "trn", kožico, ...)?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Nič posebej nisem kompliciral. Trna seveda nisem uporabil, pa malo sredine je pri nekaterih večjih ostalo.
Odrezal sem najprej spodnji del, približno 1/4, pa potem še 3 ali 4x kakšen centimeter in pol debele kose naokoli paradižnikove osi.
Pri manjših pelatih pa lahko samo izrežeš trn ven na "V", pa potem sadež prerežeš po sredini, da dobiš dve simetrični polovici.
Potem sem pa te kose zložil na pladenj tako, da je bila kožica spodaj, da se sok ne izceja ven - se zasuši v svoji "lupini".

voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

postopek za sušenje poteka tako, da pelato, pravim pelato paradižnik prerežeš po dolgem na deski na 4 ali tri ali dva dela. položiš, da se ne dotikajo na pladanj z papirjem za peko, posoliš in daš na sonce. pokrivat ne rabiš, ker muha in druga mrčes ne gre na slano. nobenega obrezovanja ni potrebno in res uporabiš pelate, ker ti imajo tršo lupino in nimajo veliko gela. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Prosim za pomoc...



- tile paradizniki prav zdaj zorijo v nasem vrtu. Rastline so zrastle nekje med 150 in 180 cm v visino in so zelo plodne, plodovi so "dolgi" dobrih 6 cm, vsi imajo znacilno konico.



Seme je sosedino, zanima pa me, katere sorte je? Soseda tega ne ve.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zanima me...

po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe.

Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah.

Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim.

Prosim za vaše izkušnje. Hvala!
platar
Prispevkov: 151
Pridružen: Po Jan 16, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a platar »

crtj je napisal/a:
Zanima me...

po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe.

Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah.

Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim.

Prosim za vaše izkušnje. Hvala!


Meni letos od 27 sort še vedno cveti na polno in raste Mrs.Maxwell`s Big Italian. Je pa zunaj nepokrit. Ima izrazit okus skoraj sladek in je tudi velik ter zelo mesnat.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letošnja sezona je bila res brutalno dobra. Najdel sem se jih, nakuhal omak in mezg, posušil tudi kar nekaj ...
Rastline na prostem se počasi poslavljajo, sicer je še kar nekaj plodov gor. Niso več najlepši in najboljši, ampak še vedno uporabni.
Najbrž bom verjetno večino kar pustil tam. Ne da se mi več predelovat vsega ...

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB: Bravo za letino! kateri je črnček spredaj desno? Izgleda kot grm z debelimi ameriškimi borovnicami Wink Laughing .

Namig: če se ti ga res ne bo dalo več pobirat, bi ga mogoče ponudil komu, ki nima pogojev, da bi ga gojil. Je prelep, da bi ga pustil propasti
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Res so lepi, AB! Če je sezona obilna, je res veliko dela s sušenjem, kuhanjem. Tudi jaz sem se že naveličala, a bo treba še, ker še nimamo dovolj kozarčkov za celo zimo.
Tisti črni paradižnik na desni je mogoče Helsing Junction?
Odgovori