Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2017
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Nič posebej nisem kompliciral. Trna seveda nisem uporabil, pa malo sredine je pri nekaterih večjih ostalo.
Odrezal sem najprej spodnji del, približno 1/4, pa potem še 3 ali 4x kakšen centimeter in pol debele kose naokoli paradižnikove osi.
Pri manjših pelatih pa lahko samo izrežeš trn ven na "V", pa potem sadež prerežeš po sredini, da dobiš dve simetrični polovici.
Potem sem pa te kose zložil na pladenj tako, da je bila kožica spodaj, da se sok ne izceja ven - se zasuši v svoji "lupini".
Odrezal sem najprej spodnji del, približno 1/4, pa potem še 3 ali 4x kakšen centimeter in pol debele kose naokoli paradižnikove osi.
Pri manjših pelatih pa lahko samo izrežeš trn ven na "V", pa potem sadež prerežeš po sredini, da dobiš dve simetrični polovici.
Potem sem pa te kose zložil na pladenj tako, da je bila kožica spodaj, da se sok ne izceja ven - se zasuši v svoji "lupini".
postopek za sušenje poteka tako, da pelato, pravim pelato paradižnik prerežeš po dolgem na deski na 4 ali tri ali dva dela. položiš, da se ne dotikajo na pladanj z papirjem za peko, posoliš in daš na sonce. pokrivat ne rabiš, ker muha in druga mrčes ne gre na slano. nobenega obrezovanja ni potrebno in res uporabiš pelate, ker ti imajo tršo lupino in nimajo veliko gela. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Zanima me...
po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe.
Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah.
Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim.
Prosim za vaše izkušnje. Hvala!
po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe.
Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah.
Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim.
Prosim za vaše izkušnje. Hvala!
crtj je napisal/a: |
Zanima me... po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe. Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah. Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim. Prosim za vaše izkušnje. Hvala! |
Meni letos od 27 sort še vedno cveti na polno in raste Mrs.Maxwell`s Big Italian. Je pa zunaj nepokrit. Ima izrazit okus skoraj sladek in je tudi velik ter zelo mesnat.
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Letošnja sezona je bila res brutalno dobra. Najdel sem se jih, nakuhal omak in mezg, posušil tudi kar nekaj ...
Rastline na prostem se počasi poslavljajo, sicer je še kar nekaj plodov gor. Niso več najlepši in najboljši, ampak še vedno uporabni.
Najbrž bom verjetno večino kar pustil tam. Ne da se mi več predelovat vsega ...
Rastline na prostem se počasi poslavljajo, sicer je še kar nekaj plodov gor. Niso več najlepši in najboljši, ampak še vedno uporabni.
Najbrž bom verjetno večino kar pustil tam. Ne da se mi več predelovat vsega ...