Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buča -Siciljanska lagenarija

Odgovori
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

O sem vesela da se ne marata. Aye-Aye hvala za info in seveda dobis seme._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prva siciljanka na mojem vrtu! very happy , Blizu metra in še raste. Bi bile prej, a sem spomladi zašuštrala s sadikami in jih veselo delila naokrog kot višek cuket puli lase . Je zame ostalo komaj še eno seme za popravni izpit Embarassed.

Figula: imaš še kaj semena? Da vem, ali to prvo lahko pojemo, ali pa jo moram pustiti za seme. Ima seme čisto na koncu, ali tudi že blizu vratu? Bi s tem, če jo odrežem, odrezala ravno tisti del s semeni?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, kar pojejte jo, moji sem naštela (pleza po češnji) 6 plodov, lahko se kateri še skriva. Ena bo ostala za seme.
Bom pa potrebovala plezalca, da bom prišla do njih.
Moških cvetov je skozi poletje na stotine, ženski pa so redki, a upam, da jih bo še kaj. Korenine ima v kompostu, skozi celo poletje sem jo pridno zalivala, zdaj pa mesec in pol občudujem cvetočo češnjo. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

metuljc: si me osrečila, hvala! Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
metuljc: si me osrečila, hvala! Very Happy

prvo mesto
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, še imam semen, brez skrbi. Pomoje bodo še kalila. Vi jih kar pojejte. Še predno dosežejo 1 meter.
Semena so po celi dolžini, tako da jih je v eni buči precej. Zorijo preceeeejjjj dolgo.

Letos imam te lagenarije:

Sedaj so začele delat plodove kot ponorele. Ne vem ali bi majhne pojedli ali ne .... različna priporočila so na spletu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

figula: Hvala za nasvet, jo bom kar pričela rezat.

Tele tvoje letošnje so tako luštne, da bi jih bilo škoda pojesti . Prav ljubke posode za shranjevanje semena bi bile iz njih Wink .
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ja, saj te velike bodo za posode in verjetno itak niso več užitne.
Nastavlja pa polno majhnih in tam nekje do 15 cm so še vse mehke .... ma sedaj ne vem ali naj jih pojemo ali ne??
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Če so kaj podobne "kobram" potem ta velike res niso več užitne. Podobne velikosti sem pred leti poskusila "kobro", ni bila užitna. Malih se pa nisem lotila. Sumim, da obstaja možnost, da male letos itak ne bodo dovolj dozorele za sušenje in da ne gredo v nič ....
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja praksa z zimskimi bučami, ki sicer niso bile lagenarije, ampak Canadian Crook, je bila, da sem jih pustila do polne velikosti in zrelosti samo toliko, kot sem jih mislila hraniti za uporabo po več mesecih. Vse ostale sem pojedla mlade, različnih velikosti. Ni bilo bistvene razlike med njimi in cuketami, mogoče le malce manj vodene so bile. Pa precej okusne so bile.
Kar nima praktičnih možnosti, da dozori, mirno pojejte, bi rekla._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori