Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kitajska volčja jagoda - Goji lycium

LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

kako najbolje razmnozevati goji, imam dve sadiki rad bi jih pa imel vsaj 6?

lp
LosBlancos

Sem za foro odrezal stebla na visini 1.5 m. Predvideval sem da bo pognalo stranske vejice ki se nato povesijo navzol. Pri meni pa vse dodatne veje silijo v nebo?!. kakih 30-40 cm navpičnega prirastka. Pa sem danes se enkrat vse porezal. A delam jaz kaj narobe?. Nic ne zgleda kot na slikah:(
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Odgovor na prvo vprašanje: goji se z lahkoto razmnožuje s potaknjenci.

Odgovor na drugo vprašanje: pri goji grmičkih ni v realnosti nobene podobnosti s slikami. Ne pri rasti, ne pri rodnosti palec dol .

Odgovor na nezastavljeno vprašanje: ko se jih naveličaš, se jih težko znebiš. Če jih porežeš do tal, poganjajo iz korenin. Tudi, ko se potrudiš korenine odkopati v globino, se še vedno čez čas od kje pririne nov poganjek.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Meni se pa goji le ne zdi tako zelo "NE", čeprav je resnica tudi to, da je zahtevnih kar nekaj premikov v miselnsti ali bolje rečeno spremeniti pogled na hrano v smislu, da se išče korist in ne le ugodje. (priznam, da to ni vedno enostavno in sem še nekje na začetku)
Skratka, pri meni ostaja.

Kljub vsemu pa sem malo užaloščen (egoistično Embarassed ) da mi pričenjajo tudi tu konkurirati prosto živeče ptice, čeprav .... če pogledam zadnja poletja, ko je narava povsem izsušena in se čudim kako sploh preživijo, potem pač razumem takšen pritisk.

Glede povešanja vejic. Imam dve sorti in pri bolgarski se prav lepo povešajo že brez jagod. Druga sorta, z bolj okroglimi jagodami pa resnično sili navpično. Razmišljam, da bo obloženost s sadeži naredila svoje, .... ali pa tudi ne. Bomo videli. Teoretično bi to drugo vzgajal bolj v stebrasto-šavjasti obliki z manj vizuelnega presežka, a hkrati z lažjo možnostjo zastiranja z nekakšno mrežo proti pticam.
Precej je še odprtega.

Razmnoževanje. Počakaj še kakšno leto, če ne drugače in mladičev bo dovolj. Laughing
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Na Krasu (Komen) eni gojijo... In me je vedno zanimalo, ali je pa morda tam zaradi drugačnih tal bolj podobno originalu (dobil sem namreč vtis, da goji prav želi apnenčasto). Nimam pa praktično nikdar takih opravkov, da bi lahko združil s potjo tja.

Domena goji-farma.si, ki so jo imeli pred par leti, je videti fuč, imajo sicer še živo spletno stran na ne najbolj očitnem naslovu http://slepakura13.wixsite.com/goji-farma/foto-galerija in še naprej so omenjeni na http://www.stanjel.eu/gostoljubje/pridelano_na_krasu/2015112911030935/ .

Imamo koga s foruma tam blizu, da izvede ogled terena? Smile
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Jaz pa sem letos zelo zadovoljen, obe sorti že rodita in še vedno cvetita in plodovi se mi zdijo kar sladki in debeli, upam, da jih ne bodo odkrili mali pernati tatovi.
Če bo kdo v jeseni rabil potaknjence, bo tega dosti.
LosBlancos

jaz sem pa probal ze z 20 potaknjenci in vsaki je propadel. V navadno zemljo, v kupljno, v vodi, v pesku in nobeden ne pozene korenin. Lani mi je on divjak pognal pa kamorkoli sem ga potaknil. Ima kdo kako idejo???Nazadnje urejal/a LosBlancos 24 Sep 2017 16:02; skupaj popravljeno 1 krat
kloko

Odgovor Napisal/-a kloko »

Čudno, da ne uspe. Pri meni se vsaka veja, ki se upogne do tal, ukorenini in imam že celo grmovje, lahko bi rekel da že malo preseda...

L.p., Kloko
LosBlancos

ti vejo upognes do tal in jo zakopas v zemljo, kot pri trtah?
kloko

Odgovor Napisal/-a kloko »

Pravzaprav se nekatere spodnje veje same upognejo do tal in tam poženejo korenine. Ko sem na robu vrta odvrgel odrezane veje, je po enem letu tudi že poganjalo sveže goji grmovje.

L.p., Kloko
Odgovori