Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sušilnik sadja in zelenjave

juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

... nekaj ne štima, klik na sliko pokaže tretjo sliko

Ampak vseeno. Vidim da nekatere sušiš cele, le da jih olupiš.
Kako pa to funkcionira? Koliko časa traja, da se posušijo, ali so tudi ti potem beli od kristalov?
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Nimam pojma kaj je šlo narobe pri nalaganju slik

Sušim cele ali pa na polovičke ,sušijo se približno tri dni .Moraš pa upoštevati da je tukaj kar konkretno kg v sušenju.
Začnem prvi dan z drugo stopnjo temperature(tretje sploh ne uporabljam) drugi dan dam na najnižjo.Vmes premešam pladnje.
Potem pustim da odležijo dva meseca,v tem času pridobijo na aromi in začnejo izločat sladkorni poprh._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prikazovanje slik popravljeno Smile . Ob kopiranju in prenašanju se je izgubilo nekaj zaklepajčkov na koncu dveh linkov.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Hvala Muha. Very Happy Very Happy_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Tako pa kaije sušijo Japonci
http://www.lemanger.fr/index.php/hoshigaki-le-kaki-seche/
Tako pa Srbi
https://www.youtube.com/watch?v=YWaDG80-oYo_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Tako pa Slovenci
http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/franco-giassi-kralj-kakijev-janko-brajnik-dela-najboljse-hoshigakije-na-svetu.html_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Nekaj malega sliv nam bo ostalo in ker so suhe zelo dobre, sem jih pisušil v sušilcu. Najprej 12h na srednjo moč, kjer je tempetatura cca 50°C, zadnjo uro na 3, kjer gre tudi prek 70C, do kamor mi nese termometer. Upošteval sem ta navodila
Dobil sem zelo suhe slive, predvsem lupina, ki je zelo trda, v sredini niti ne. Slive imajo malenkost okusa po pregretem, skorajda zažganem.

Našel sem še tale zelo drugačen recept prav v izogib trdi lupini.

Mi suho sadje shranjujemo v papirnatih vrečkah, zasledil sem pa tudi polivinilaste in vakkuumiziranje. Mar ni nevarno, da pride do plesni. Predvsem bi probal s polivinilom pri mojih slivah, da se vlaga is sredine prenese na lupino in jih zmehča.

Kake so vaše izkušnje?
Nazadnje urejal/a Oldi 11 Sep 2017 10:49; skupaj popravljeno 1 krat
mrmracka
Prispevkov: 59
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mrmracka »

Lahko tudi v steklene kozarce.
Če je dovolj suho, ni nevarnosti za plesen._________________mrmracka
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

... mislim, da si jih daleč preveč izsušil, če so tako trde. Za jesti jih bo potrebno namakati, ali pa po ustah vrteti toliko časa, da "odnehajo". Mislim, da za plesni ni take bojazni, saj je itak koncentriran sladkor, ... čeprav ga pri tebi spet ni, ker je karameliziral. 70°C je zopet daleč previsoka temperatura.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Kadar sušim sadje, imam v začetku, ko je vsebovano veliko vode, še veliko vode, sušim pri 60 st.C, potem pa pri 40-50 st. C. Odvisno od sadja itd.
Odgovori