Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena, stebelna

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Zelena, stebelna

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Iz spomladanskega srečanja sem domov prinesla nekaj sadikic stebelne (belušne) zelene. Sedaj so to lepi grmički a jaz ne vem, kaj naj z njo Embarassed . Doslej sem uporabljala le gomoljno, stebla in liste pa le sem in tja za oplemenitev juh.

Na pomoč!

Mimogrede: stebelna zelena in por se v vrstah drug ob drugem odlično počutita.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

muha živ, enako uporabljš kot gomoljno ali navadno zeleno - seveda, če jo ne zasipavš, da pride belušna. drugače je trpežna kot gomoljna in enako tako so debelejši listi. je dvoletnica -včasih tro-. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Moja hči rada kar tako grizlja stebla. Listke pa mož porabi pri kuhi. Nepogrešljivi so recimo pri hobotnici izpod peke Wink .

Kot pravi voda - če ji zastreš stebla z recimo kartonom, postanejo svetla/bela in še bolj hrustljava.
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pri nas jo enako kot listno, to se pravi za začinjanje jedi. (s stebli vred, samo potem so v juhah "trši" koščki, kateri so enako užitni, če nisi izbirčen in koščkov-boječ jedec)

Drugače je pa tudi super v smutijih. Tu je zares dobra.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

In kako jo shranite za zimo: sušenje, zamrzovanje, v soli, ... ? Ločeno liste in stebla ali skupaj?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

lpmami je napisal/a:
In kako jo shranite za zimo: sušenje, zamrzovanje, v soli, ... ? Ločeno liste in stebla ali skupaj?


Vse troje, v glavnem ločeno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

"Odkrila" sem še en načina uporabe - v omleti

2 jajci
1 celo steblo zelene z listi vred
riban sir
poper

Drobno sesekljano zeleno razžvrkljam s sirom, stresem v ponev, pokrijem, da na površini hitreje zakrkne in jo je laže obrniti. Popečem na obeh straneh, najraje na svinjski masti z ocvirki. Na srednji ali majhni temperaturi, da se ne zažge. Poper dodam včasih že v maso, drugič ga potresem na gotovo omleto. Okus zelene kljub dokajšnji količini ne prevlada.

Dober in nasiten zajtrk ali rahlo kosilo na hitro . njami
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Preizkusila danes za zajtrk in je zares dobro. Ker sva se pogovarjali o tem včeraj na kavici, sem danes zjutraj zmrznjeno nabirala v vrtu.
Moram reči, da je zelo dobro. Je bilo skoraj toliko zelenega kot rumenega, pa sploh ni prevladovala zelena, kar me je bilo malček strah.
Super je in poizkusite
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Nekam pozno sem odkrila tole temo...
Pri nas že vrsto let gojimo precej rastlin (cca 19-20) belušne zelene, ker jo veliko uporabljamo in sicer:

- lepa stebla narežeš na cca 1-2cm dolge koščke in kanalček nadevaš s kakšnim plemenitm plesnivim sirom. Da se lažje maže, mu lahko umešaš malo masla. Postrežeš kot predjed,

- stebla narežeš na tanke kolobarčke, malo prepražiš skupaj z nasekljano čebulo na olivnem olju, zaliješ z vodo, dodaš strt česen in kakšen na kockice narezan gomolj krompirja, soliš in kuhaš do mehkega. Na koncu (po želji) umešaš žlico kisle smetane, potreseš s peteršiljem ali drobnjakom in hajd na mizo,

- na kolobarčke narezana se zelo poda v solate - poleti v paradižnikovo, pozimi pa med radič, endivijo,

- posamezne kolobarčke dodajam tudi v zelenjavno mešanico v rižote, mineštre,...

Ker je torej kar neka stalnica na našem jedilniku, jo shranjujem tudi čez zimo in sicer:

- vse rastline jeseni presadim v cvetlična korita, zunanje liste otrebim in shranim v zimsko rezidenco. Tu potem po potrebi trgam liste.

- do letošnjega leta sem liste, katerih stebla sem porabila za kuho, zmrzovala in porabila kot dodatek goveji juhi. Letos pa liste sušim in shranjujem v steklenem kozarcu. Potem jih meljem v kavnem mlinčku v prah, ki ga dodajam krušnemu testu. Toplo priporočam!

- ko sem letos spravljala rastline in jim odstranila zunanje liste, sem imela naenkrat večjo količino stebel. Te sem po navadi narezala na kolobarčke in zamrznila. Letos pa sem jih za pokušino vložila v kis. Moram reči, da so odlične - hrustljave in zelo primerne za našo uporabo v solatah.

No, spomladi pa rastline presadim na prosto, pustim, da cvetijo in semenijo in poberem semena, ki so še bolj aromatična in polna zdravilnih učinkovin. Uporabljam jih v zrnju, ali zmleta kot dodatek solatam, kruhu, jedem...
Pravijo, da je zelena zelo priporočjiva pri blaženju revmatskih težav in tudi pri sladkorni bolezni. Poznala sem gospoda, ki je vsako leto določem čas pil čaj iz listov zelene. Si ga tudi sama kdaj pa kdaj skuham, a roko na srce, ni bog ve kaj. No, mogoče, če bi si ga malo posolila..._________________naredimo svet lepši
Odgovori