Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zelena, stebelna
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Zelena, stebelna
(Prenos iz arhiva)
Iz spomladanskega srečanja sem domov prinesla nekaj sadikic stebelne (belušne) zelene. Sedaj so to lepi grmički a jaz ne vem, kaj naj z njo . Doslej sem uporabljala le gomoljno, stebla in liste pa le sem in tja za oplemenitev juh.
Na pomoč!
Mimogrede: stebelna zelena in por se v vrstah drug ob drugem odlično počutita.
Na pomoč!
Mimogrede: stebelna zelena in por se v vrstah drug ob drugem odlično počutita.
muha živ, enako uporabljš kot gomoljno ali navadno zeleno - seveda, če jo ne zasipavš, da pride belušna. drugače je trpežna kot gomoljna in enako tako so debelejši listi. je dvoletnica -včasih tro-. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
"Odkrila" sem še en načina uporabe - v omleti
2 jajci
1 celo steblo zelene z listi vred
riban sir
poper
Drobno sesekljano zeleno razžvrkljam s sirom, stresem v ponev, pokrijem, da na površini hitreje zakrkne in jo je laže obrniti. Popečem na obeh straneh, najraje na svinjski masti z ocvirki. Na srednji ali majhni temperaturi, da se ne zažge. Poper dodam včasih že v maso, drugič ga potresem na gotovo omleto. Okus zelene kljub dokajšnji količini ne prevlada.
Dober in nasiten zajtrk ali rahlo kosilo na hitro .
2 jajci
1 celo steblo zelene z listi vred
riban sir
poper
Drobno sesekljano zeleno razžvrkljam s sirom, stresem v ponev, pokrijem, da na površini hitreje zakrkne in jo je laže obrniti. Popečem na obeh straneh, najraje na svinjski masti z ocvirki. Na srednji ali majhni temperaturi, da se ne zažge. Poper dodam včasih že v maso, drugič ga potresem na gotovo omleto. Okus zelene kljub dokajšnji količini ne prevlada.
Dober in nasiten zajtrk ali rahlo kosilo na hitro .
Preizkusila danes za zajtrk in je zares dobro. Ker sva se pogovarjali o tem včeraj na kavici, sem danes zjutraj zmrznjeno nabirala v vrtu.
Moram reči, da je zelo dobro. Je bilo skoraj toliko zelenega kot rumenega, pa sploh ni prevladovala zelena, kar me je bilo malček strah.
Super je in poizkusite
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Moram reči, da je zelo dobro. Je bilo skoraj toliko zelenega kot rumenega, pa sploh ni prevladovala zelena, kar me je bilo malček strah.
Super je in poizkusite
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nekam pozno sem odkrila tole temo...
Pri nas že vrsto let gojimo precej rastlin (cca 19-20) belušne zelene, ker jo veliko uporabljamo in sicer:
- lepa stebla narežeš na cca 1-2cm dolge koščke in kanalček nadevaš s kakšnim plemenitm plesnivim sirom. Da se lažje maže, mu lahko umešaš malo masla. Postrežeš kot predjed,
- stebla narežeš na tanke kolobarčke, malo prepražiš skupaj z nasekljano čebulo na olivnem olju, zaliješ z vodo, dodaš strt česen in kakšen na kockice narezan gomolj krompirja, soliš in kuhaš do mehkega. Na koncu (po želji) umešaš žlico kisle smetane, potreseš s peteršiljem ali drobnjakom in hajd na mizo,
- na kolobarčke narezana se zelo poda v solate - poleti v paradižnikovo, pozimi pa med radič, endivijo,
- posamezne kolobarčke dodajam tudi v zelenjavno mešanico v rižote, mineštre,...
Ker je torej kar neka stalnica na našem jedilniku, jo shranjujem tudi čez zimo in sicer:
- vse rastline jeseni presadim v cvetlična korita, zunanje liste otrebim in shranim v zimsko rezidenco. Tu potem po potrebi trgam liste.
- do letošnjega leta sem liste, katerih stebla sem porabila za kuho, zmrzovala in porabila kot dodatek goveji juhi. Letos pa liste sušim in shranjujem v steklenem kozarcu. Potem jih meljem v kavnem mlinčku v prah, ki ga dodajam krušnemu testu. Toplo priporočam!
- ko sem letos spravljala rastline in jim odstranila zunanje liste, sem imela naenkrat večjo količino stebel. Te sem po navadi narezala na kolobarčke in zamrznila. Letos pa sem jih za pokušino vložila v kis. Moram reči, da so odlične - hrustljave in zelo primerne za našo uporabo v solatah.
No, spomladi pa rastline presadim na prosto, pustim, da cvetijo in semenijo in poberem semena, ki so še bolj aromatična in polna zdravilnih učinkovin. Uporabljam jih v zrnju, ali zmleta kot dodatek solatam, kruhu, jedem...
Pravijo, da je zelena zelo priporočjiva pri blaženju revmatskih težav in tudi pri sladkorni bolezni. Poznala sem gospoda, ki je vsako leto določem čas pil čaj iz listov zelene. Si ga tudi sama kdaj pa kdaj skuham, a roko na srce, ni bog ve kaj. No, mogoče, če bi si ga malo posolila..._________________naredimo svet lepši
Pri nas že vrsto let gojimo precej rastlin (cca 19-20) belušne zelene, ker jo veliko uporabljamo in sicer:
- lepa stebla narežeš na cca 1-2cm dolge koščke in kanalček nadevaš s kakšnim plemenitm plesnivim sirom. Da se lažje maže, mu lahko umešaš malo masla. Postrežeš kot predjed,
- stebla narežeš na tanke kolobarčke, malo prepražiš skupaj z nasekljano čebulo na olivnem olju, zaliješ z vodo, dodaš strt česen in kakšen na kockice narezan gomolj krompirja, soliš in kuhaš do mehkega. Na koncu (po želji) umešaš žlico kisle smetane, potreseš s peteršiljem ali drobnjakom in hajd na mizo,
- na kolobarčke narezana se zelo poda v solate - poleti v paradižnikovo, pozimi pa med radič, endivijo,
- posamezne kolobarčke dodajam tudi v zelenjavno mešanico v rižote, mineštre,...
Ker je torej kar neka stalnica na našem jedilniku, jo shranjujem tudi čez zimo in sicer:
- vse rastline jeseni presadim v cvetlična korita, zunanje liste otrebim in shranim v zimsko rezidenco. Tu potem po potrebi trgam liste.
- do letošnjega leta sem liste, katerih stebla sem porabila za kuho, zmrzovala in porabila kot dodatek goveji juhi. Letos pa liste sušim in shranjujem v steklenem kozarcu. Potem jih meljem v kavnem mlinčku v prah, ki ga dodajam krušnemu testu. Toplo priporočam!
- ko sem letos spravljala rastline in jim odstranila zunanje liste, sem imela naenkrat večjo količino stebel. Te sem po navadi narezala na kolobarčke in zamrznila. Letos pa sem jih za pokušino vložila v kis. Moram reči, da so odlične - hrustljave in zelo primerne za našo uporabo v solatah.
No, spomladi pa rastline presadim na prosto, pustim, da cvetijo in semenijo in poberem semena, ki so še bolj aromatična in polna zdravilnih učinkovin. Uporabljam jih v zrnju, ali zmleta kot dodatek solatam, kruhu, jedem...
Pravijo, da je zelena zelo priporočjiva pri blaženju revmatskih težav in tudi pri sladkorni bolezni. Poznala sem gospoda, ki je vsako leto določem čas pil čaj iz listov zelene. Si ga tudi sama kdaj pa kdaj skuham, a roko na srce, ni bog ve kaj. No, mogoče, če bi si ga malo posolila..._________________naredimo svet lepši