Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2017

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

To se pravi hoditi nekomu po glavi Laughing Laughing
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Laughing

Sva tudi midva danes gobarila, dobro sva nabirala, celo nekaj ajdovčkov sva našla.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi midva z možem sva med sprehodom zavila v gozd. Našla sva .... 3 gobarje s praznimi košarami. (Razen, če so gobe na hitro skrili pod anorake) in prosto sprehajajočega se vaškega štirinožca Wink Laughing . Mimogrede sva naletela na sveže sledi čredice divjih pujsov. Najbrž so oni pojedli vse gobe Laughing .
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Še kar rastejo ...

Pa spet sem jih še nekaj pustil ! Wink
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Melona je napisal/a:
Laughing

Sva tudi midva danes gobarila, dobro sva nabirala, celo nekaj ajdovčkov sva našla.

Ajdovčkov? Pri nas rastejo na veliko le tisti tasvetli jurčki, ki jim pravimo pšeničnice.
Uporabniški avatar
Melona

Ja, gre za borovega gobana, Boletus pinophilus, ki ga lokalno imenujemo ajdovček. Na fotki jih najdeš na levi strani pladnja. Drugi so pa najbrž taki, ki rastejo tudi pri tebi?

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Melona je napisal/a:
Ja, gre za borovega gobana, Boletus pinophilus, ki ga lokalno imenujemo ajdovček. [/img]

Zanimivo, jaz pa po imenu ajdovček poznam črne gobane ( Boletus aereus ), ki pa so sploh izjemno redki.
So pa podobno kot borovi gobani izjemno čvrsti, zelo obstojni - tudi več dni v hladilniku lepo zdržijo ter skoraj nikoli črvivi.

Tudi jaz sem ta mesec že kar nekaj teh borovih našel.
Uporabniški avatar
Melona

Sem zasledila, ja, da se za oba uporablja tudi ajdovec, ajdovček, ... Črnega sploh ne vem, če sem že kdaj našla. Kar se mene tiče, zmaga lisička.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hojla.

Na danasnjem gozdnem sprehodu sem nasel nekaj zanimivih gob, ki pa jih (se) ne poznam:

te...

in se te...

(spodnje so postale rahlo modrikaste, a ne prevec)

Bi prosil, ce jih kdo pozna, da mi pomaga z imeni. Vsakih je bilo kar nekaj po stevilu.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Včeraj sem po dveh letih zopet nabral sirovke, ene mojih najljubših gob. Tudi turkov nisem našel zadnji dve leti in upam, da se bodo letos pojavili. Zgleda, da je suša v prejšnjih letih uničila micelij mnogih gliv.
Odgovori