Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2017
Jaz uporabljam samo kis, vodo, sladkor in sol, brez olja.
Olje smo včasih dodajali v mešanico ko smo vlagali paprike, vendar opustili ker se je zgodilo da je bil na kozarcu potem masten rob, pa se ni dobro zaprl pokrov.
Ko smo že pri čilijih, rocoto red se je spomladi poslovil, pred tem iz stebla pognal še zadnji poganjek, kateri se je kasneje pod svojo težo odlomil, pa sem ga potaknil zraven v lonec, in kot kaže nekaj bo iz njega.
Olje smo včasih dodajali v mešanico ko smo vlagali paprike, vendar opustili ker se je zgodilo da je bil na kozarcu potem masten rob, pa se ni dobro zaprl pokrov.
Ko smo že pri čilijih, rocoto red se je spomladi poslovil, pred tem iz stebla pognal še zadnji poganjek, kateri se je kasneje pod svojo težo odlomil, pa sem ga potaknil zraven v lonec, in kot kaže nekaj bo iz njega.
za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico.
olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda
PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda
PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda
PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda
PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Pozdrav vsem ljubiteljem čilija, Tu (še en) novopečeni forumaš (čilist pa zdaj nekako tri leta).
Ne vem, če je ravno prava tema (morda pa le) - namreč, zanima me, kako ravnate s čiliji po prezimitvi? Presadite v večji lonec ali samo "zamenjate" zemljo? Letos nameravam prezimovati različne sorte. Zaenkrat sem poskusil samo z enim in to več kot uspešno - Purple Prince je bil po prestani zimi letos precej bogat s sadeži Ker pa gre za nižje rastočo rastlino, nekako nisem imel težav s presajevanjem. Kaj pa npr. večji primerki (Habanero, Tiger)? Za kak konkreten namig (ali pa napotek za nadaljnje branje) bom neizmerno vesel
Sicer pa, kot je nekdo že omenil, zunaj so z izjemo popoldnevov razmere že takšne, da sadeži težko (=počasi) zorijo oz. sploh ne. Je bila pa sezona v glavnem kar bogata: čilije sem kuhal (omakce), vlagal, sušil in mlel, nekaj pa jih seveda sproti pojedel
Na prezimovanje jih bom pa pripravil z obrezovanjem in namestitvijo v polsvetel prostor s stalno temp. pod 20°C. Tako sem lani naredil s PP-jem in je delovalo. No, pa da ne bom predolg, naj na tem mestu končam. _________________go with your instinct to live as you want
Ne vem, če je ravno prava tema (morda pa le) - namreč, zanima me, kako ravnate s čiliji po prezimitvi? Presadite v večji lonec ali samo "zamenjate" zemljo? Letos nameravam prezimovati različne sorte. Zaenkrat sem poskusil samo z enim in to več kot uspešno - Purple Prince je bil po prestani zimi letos precej bogat s sadeži Ker pa gre za nižje rastočo rastlino, nekako nisem imel težav s presajevanjem. Kaj pa npr. večji primerki (Habanero, Tiger)? Za kak konkreten namig (ali pa napotek za nadaljnje branje) bom neizmerno vesel
Sicer pa, kot je nekdo že omenil, zunaj so z izjemo popoldnevov razmere že takšne, da sadeži težko (=počasi) zorijo oz. sploh ne. Je bila pa sezona v glavnem kar bogata: čilije sem kuhal (omakce), vlagal, sušil in mlel, nekaj pa jih seveda sproti pojedel
Na prezimovanje jih bom pa pripravil z obrezovanjem in namestitvijo v polsvetel prostor s stalno temp. pod 20°C. Tako sem lani naredil s PP-jem in je delovalo. No, pa da ne bom predolg, naj na tem mestu končam. _________________go with your instinct to live as you want
Pozdravljen!
Tema je prava, saj se v njej pogovarjamo o vsem, kar se tiče čilijev in vsako leto odpremo novo temo. Nekaj pomembnejših nasvetov sem shranila in to, kar te zanima, je tule:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1284.html
Kaj več bo pa mogoče povedal še kdo, ki prezimuje čilije. Jaz jih ne, sejem jih vsako leto znova.
Tema je prava, saj se v njej pogovarjamo o vsem, kar se tiče čilijev in vsako leto odpremo novo temo. Nekaj pomembnejših nasvetov sem shranila in to, kar te zanima, je tule:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1284.html
Kaj več bo pa mogoče povedal še kdo, ki prezimuje čilije. Jaz jih ne, sejem jih vsako leto znova.