Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Eno vprašanje glede vlaganja v kis - dodajate tudi rastlinsko olje v mešanico vode in kisa ali ne? Jest do zdej olja še nisem, sem pa bral da je tudi to pri nekaterih v praksi.

Se to obnese?
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jaz uporabljam samo kis, vodo, sladkor in sol, brez olja.
Olje smo včasih dodajali v mešanico ko smo vlagali paprike, vendar opustili ker se je zgodilo da je bil na kozarcu potem masten rob, pa se ni dobro zaprl pokrov.

Ko smo že pri čilijih, rocoto red se je spomladi poslovil, pred tem iz stebla pognal še zadnji poganjek, kateri se je kasneje pod svojo težo odlomil, pa sem ga potaknil zraven v lonec, in kot kaže nekaj bo iz njega.


voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico.

olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda

PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda

PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

T.P., lep grm si dobil palec gor

Koliko let pa ima sedaj?_________________mfranc
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

O, Voda, o, hvala, super uporabno

Lepo bodi, Mil
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Hej mfranc, v tretjem letu je bil, pa sem ga zgleda malce preveč obrezal Smile Spomladi se je poslovila tudi pimenta da neyde, katera pa je šla v četrto leto...No ja, bo pa vsaj malce več prostora za "ta mlade" Very Happy
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

TwityPity je napisal/a:
Hej mfranc, v tretjem letu je bil, pa sem ga zgleda malce preveč obrezal Smile Spomladi se je poslovila tudi pimenta da neyde, katera pa je šla v četrto leto...No ja, bo pa vsaj malce več prostora za "ta mlade" Very Happy

Na mladih svet stoji Idea Exclamation

Very Happy_________________mfranc
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Pozdrav vsem ljubiteljem čilija, Tu (še en) novopečeni forumaš (čilist pa zdaj nekako tri leta).

Ne vem, če je ravno prava tema (morda pa le) - namreč, zanima me, kako ravnate s čiliji po prezimitvi? Presadite v večji lonec ali samo "zamenjate" zemljo? Letos nameravam prezimovati različne sorte. Zaenkrat sem poskusil samo z enim in to več kot uspešno - Purple Prince je bil po prestani zimi letos precej bogat s sadeži Smile Ker pa gre za nižje rastočo rastlino, nekako nisem imel težav s presajevanjem. Kaj pa npr. večji primerki (Habanero, Tiger)? Za kak konkreten namig (ali pa napotek za nadaljnje branje) bom neizmerno vesel Very Happy

Sicer pa, kot je nekdo že omenil, zunaj so z izjemo popoldnevov razmere že takšne, da sadeži težko (=počasi) zorijo oz. sploh ne. Je bila pa sezona v glavnem kar bogata: čilije sem kuhal (omakce), vlagal, sušil in mlel, nekaj pa jih seveda sproti pojedel Cool

Na prezimovanje jih bom pa pripravil z obrezovanjem in namestitvijo v polsvetel prostor s stalno temp. pod 20°C. Tako sem lani naredil s PP-jem in je delovalo. No, pa da ne bom predolg, naj na tem mestu končam. Smile_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pozdravljen!
Tema je prava, saj se v njej pogovarjamo o vsem, kar se tiče čilijev in vsako leto odpremo novo temo. Nekaj pomembnejših nasvetov sem shranila in to, kar te zanima, je tule:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1284.html
Kaj več bo pa mogoče povedal še kdo, ki prezimuje čilije. Jaz jih ne, sejem jih vsako leto znova.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hvala, na dobro izhodišče sem bil postavljen! Idea_________________go with your instinct to live as you want
Odgovori