Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hidroponika

klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Jaz tudi gojim rastline hidroponsko in akvaponsko. Najvec uporabljam kokosov substrat. Rastline so rasle super. Ko so bile vecje, sem jih presadil v zemljo. Sedaj pa uporabljam flow and ebb sistem. Navelical sem se vsakodnevne priprave mesanice za zalivanje. Oba sistema pa zahtevata popolnoma drugacna gnojila. Sam uporabljam Canno.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Polžev in bolečega hrbta imam dovolj, zato razmišljam o visoki gredi (koritu na nogah) ali hidroponiki, predvsem za solato.
Zanimajo me izkušnje, Gobica10 ima oboje in bi bilo zanimivo prebrati kaj misli.
Oldi

Leto in pol je mimo, pa nobene objave.
Motovilec sem tudi letos posadil v zemljo in je vzklil v 5 dnevih, v zimskem vrtu je kar toplo.
Razmišljam o mivki, nanjo nasujem semena, prekrijem s peskom ali morda perlitom, vermikùlit (če obstajata v drobni granulaciji). Zadevo bi zalijal z mešanico gnojila in vode. Kisik bi motovilec dobival iz zračnih korenin v zgornjem sloju. Nivo vode bi uravnaval z višino robu korita iz polivinila na tleh, obod iz lesenih letvic.

Ima kdo kak nasvet, predvsem pojma nimam o gnojilih, koncentraciji, višini slojev...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Motovilec nima zračnih korenin.
Oldi

Dobil sem info, kako se stvari v rastlinjakih lotevajo eni profiji.
Sejejo v pesek, gnojijo pa prek pršenja s precej razredčeno razstopino gnojila za klasično pridelavo. Sam bi za probo škropil s 5 l škropilnico za vrtičkarje. Pogostnost bi prilagajal temperaturi in sončnemu obsevanju. Nekaj napotkov o količini gnojila, ki ga za rast potrebuje motovilec, sem dobil, tako da bom nekako izračunal raztopino in začel.
Nekaj info si obetam od firme Humko, ki se ukvarjajo s substrati in gnojili.
Oldi

Tule sem odprl temo o mojem motovilčastem eksperimentu.

Zakaj, zato, ker je tam avtorT:/D/Vrt/dn_kavscek_martin.pdf" target="_blank" class="postlink">tele diplomske in mi bo kaj svetoval.
Izgleda, da je zaseden in se mi ne oglasi. Prvi motovilčki so že zunaj, zato bom kmalu rabil kak nasvet. Predvsem kako se rastline odzivajo na neustrezne razmere, recimo prvi poganjki so zelo svetlozeleni, je lahko to zarafi nič hranil - zalil sem samo vodo.?
Ali obstaja kaka literatura o tem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Oldi je napisal/a:
recimo prvi poganjki so zelo svetlozeleni,

Katero sorto motovilca si sejal? Če je bil Pomladin, je svetla barva normalna.
Oldi

V zadnji objavi na linkanem forumu piše Verte de Cambrai od L'ortolano. Naj bi imel temnozelene liste in v zemlji jih je tudi imel, sedaj se mi pa svetlijo, pa šele 40 dni je od sajenja. Glej na sliko na linkanem forumu 2 objavi nazaj. Morda je pretoplo, in nori, motovilec naj bi imel rastno dobo 80 dni, moji so pa po 30 dneh že kar veliki, ene 4cm velike liste imajo največji.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Letos je jesen zelo topla. Na tržnici je branjevka prodajala zelo velik (in sočen) motovilec in povedala, da ji je čisto prehitro zrasel._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 30 Okt 2017 08:50; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Oldi je napisal/a:
Predvsem kako se rastline odzivajo na neustrezne razmere, recimo prvi poganjki so zelo svetlozeleni, je lahko to zarafi nič hranil - zalil sem samo vodo.?

Glej, tudi ti ne zdržiš 40 dni brez hrane. Motovilec ne more živeti od vode in svetlobe, nujno potrebuje tudi hranila, torej ga moraš nujno pognojiti.
Odgovori