Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Poncirus trifoliata - brnika, trilistni divji citronovec

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, Voda, res. Trni so tako prepričljivi, da me mine tudi kakšna skrita željica, da bi kaj poskušala Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Meni so pa tile trni prav "seksi" ! Mr. Green
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Učinkovita ograja proti divjadi! Very Happy
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Pa še moji poncirusi. Imam sicer rad kislo, ampak okus teh "žogic" mi je bil pa fuj Smile
V mojih plodovih se je skrivalo med 25-30 pešk, katere so šle v zemljo še isti dan. Sem poskušal z lupljenjem, ampak je bilo problematično, zato so šle v zemljo neolupljene.

Pri meni so potrebovale približno en mesec da so pokukale iz zemlje (sobna temperatura, skoraj 100% vlaga v propagatorju), in po dveh mesecih je stanje sledeče:

Glede kaljivosti še ne morem nič doreči, saj nekatere še lezejo iz zemlje.

voda še enkrat hvala za "žogice", vsekakor bo ena dobila stalno mesto nekje zunaj, ob hiši.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Moje rastline so malo večje, so jih pa napadle pršice. Verjetno jih imam na pretoplem.

Včeraj sem jih poškropila s pripravkom iz Minute, danes jih dam prebivat v hladnejše kraje.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, moje so šle pa šele v zemljo. je bil skrajni čas: plod je bil zunaj že čisto siv - posušen. Mislila sem, da je v notranjosti še bolj svež (kot se včasih zgodi pri naših mandarinah, ko je lupina posušen in trda kot kamen, a notranjost še sočna), a je bila tudi notranjost komaj še vlažna. Pečke sem namočila v vodi. Lupile so se zlahka in potem romale v lonček od kisle smetane, napolnjen s prstjo. Dobro sem vse skupaj zalila in pokrila s pripadajočim pokrovčkom. Zdaj pa bo, kar bo. Če bodo zklile, bo ravno ravi čas, da bodo lahko hitro romale ven, v toplo gredo._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

TP tvoje so močne in lepe, pri meni so bolj tenka stebla in so se začeli razvijati listi. ker nekako izgledajo pretegnjene sem jih dala v malo hladnejši prostor. zaenkrat ni opaziti albinčkov. pri enem semenu pa sta vidna dva kalčka ali sta pri tej množici semen dva zelo blizu. to bom ugotavljala kasneje.

kot je opaziti semena neenakomerno kalijo. ene rastlinice so že mala "dreveščka", druga semena pa komaj kukajo iz zemlje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

15.januarja sem posejala nekaj pečk tele kožuharice. Do zdaj je šrikukala na plano ena rastlinica, katere steblce trenutno meri dober centimeter._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ko bodo navalile ostale boš imela za daljšo zeleno ograjo. moje, prestavljne v malo hladnejši prostor (okenska polica med 30 čez dan če je sonce do 18-20 čez noč) se začenjajo krepit in prejšnji sejančki zelooo počasi kukajo ven. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

11. Januar 2018
muha je napisal/a:
Še moj poskus: semen nisem nič lupila. Korito s semeni imam na stopnišču pri približno 15 °C. Občasno zalivam, ko se površina posuši. Ob nastopu toplejšega vremena gre korito ven. Bom videla, kaj in kdaj bo vzklilo pod temi pogoji. Zaenkrat so v zemlji slab mesec. Ni še opaziti življenja.

Danes mimogrede ošvrknem korito, spravljeno v poltemo in presenečena opazim množico malih rastlinic. Večina jih je očitno vzklila naenkrat. Če bodo vse, bo gosto skoraj kot žito. Rahlo sem jih zalila, postavila na svetlejše mesto na isti temperaturi. Bom videla, koliko jih bo preživelo. Očitno nižja temperatura za kalitev ni problem le dlje traja. Saj sem si to tudi predstavljala, je v naravi najbrž precej podobno.
Odgovori