Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kakijev kis

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Kakijev kis

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Oddeljeno iz teme Sušenje kakijev

adm. TwityPity



juglans je napisal/a:
... aja, lupine.


Letos iz njih delam kis. Z dodatkom nekaj jabolk fermentira "k pr norcih" Smile
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

figula, kako napreduje tvoj kis?
Si namočila sveže ali suhe lupine?

Jaz sem tudi pospravljal "ostanke" od sušenja kakija, suhe lupine namreč...Še vedno vsebujejo toliko grenčice da niso ravno poslastica.

27.1 sem v kozarec dal 100g suhih lupin, in zalil z 2 litri prekuhane sladke vode (100g sladkorja na 2l vode), pokril s servetom in postavil na sobno temperaturo.
Po 3 dneh se je začelo peniti, takrat je bil okus še sladkast, sedaj pa že dobiva okus po kakiju in kisu. Ampak do prave kislosti bo verjetno še trajalo nekaj mesecev..
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Dala sem sveže lupine.

Odlično je uspel ta kis Smile. Sem kar presenečena. V cca 3 mesecih je že v redu, kisel da streseš z glavo, ko gre navzdol Smile.

V enem kozarcu se je naredila zelo lepa, skoraj cm debela kisova mama, v drugem kozarcu pa bolj suhcena.
Kis je lepe rumenkaste barve, lahko kasneje prilepim slikico.

Razmišljam, da je k hitri dozorelosti prispeval dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. Možno, da je to vpliv taninov v njem ....

Me veseli, da si se lotil kisa kar s suhimi lupinami - bravo palec gor
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Torej si uporabila sveže lupine še trpkih kakijev ali že omedenih?

Me veseli da ti je uspelo, sicer pa če je premočan, ga pa lahko redčiš, vsaj tako delamo mi pri jabolčnem kisu. Po navodilih babice naj bi se kis redčilo prvi petek po mlaju, s tolikšno količino prekuhane, rahlo sladkane vode, kolikor kisa si pač odvzel.

Meni so svetovali naj dodam kisovo gobo oz. klobuk iz jabolčnika, ampak bom kar počakal da naredi svoj klobuk, mu nočem "kvariti" arome z jabolki Smile

Saj če nebi lupine vsebovale še toliko tanina oz. trpkosti, bi se jih verjetno že nekako "predelalo"... Tako pa še vseeno zagrenijo.. In so šle za kis, po tvoji zaslugi Very Happy

No, jaz sem ga danes še malo razredčil, prelil vse skupaj v večjo posodo, in dodal še 5litrov prekuhane, sladkane vode.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Kakiji so bili nezreli. Kot je pisal bataggelli, nezreli kakiji med sušenjem zorijo in res je tako (komaj sem ubranila nekaj kosov pred domačimi kradljivimi sračkami Smile)

Nekaj lupin sem tudi jaz posušila - ampak niso trpke. So tako sladkaste, da jih zmlete v prah uporabljam v posipu za ingverjeve bombončke.

Mrožek ima rad močen kis, zato ga ne bom redčila, vseeno hvala za navodila. Lahko še pridejo prav.
Sama za pitje malo razredčim z vodo in je OK.

Držim pesti, da ti kis lepo naredi!!
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Če se vrnemo na kaki kis, takole so se polnile steklenice lepe rumene barve Smile
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

figula, pa še zelo lepe barve je!

Moj je sedaj po dobrih 3 tednih že rahlo kisel, klobuka pa še ni opaziti.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mogoče zato, ker si ti uporabil suhe olupke, pa ni bilo prisotnih veliko živih bakterij?

Sem res vesela, da si se lotil kisa s suho snovjo .... to je sedaj še ena dodatna možnost. Ker v zadnjem času pojeva precej avokada, se poigravam z idejo, da iz njegovih naribanih in posušenih pešk poskusim pričarati kis Idea
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

koliko teh lupin svežih kakijev daš v recimo 2 litra sladkane vode? lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori