Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polivka iz lisnatega ohrovta

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Polivka iz lisnatega ohrovta

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pred časom sem po TV gledala Jamiea Oliverja, ki je pripravil polivko za testenine iz listov toskanskega ohrovta...
Takoj sem preizkusila recept in bila navdušena. To polivko sem naredila še večkrat in pri tem uporabila liste najrazličnejših kapusnic (raštika, brokoli, brstični ohrovt,...) in je polivka iz vseh odlična. Fino pri tem receptu je tudi to, da lahko uporabimo starejše liste, ki so za kakšno drugačno pripravo prežilasti/pretrdi.

osnovni recept gre pa takole:

- cca 200g listov kapusnic,
- 4 stroke česna (jaz ga dam več),
- olivno olje,
- sol
- poper
- parmezan
- rikota (jaz sem jo uporabila samo prvič, potem pa ne več, ker je nisem imela


V lonec pristaviš vodo v kateri se bodo kasneje kuhale testenine, njoki.. Liste osmukaš, tako, da ločiš pecelj z glavno žilo od ostalega dela lista. Pecelj z žilo narežeš na manjše koščke.
Ko voda (soljena) zavre, v lonec streseš najprej narezane koščke in stroke česna, pustiš vreti nekaj minut (3-5), nato dodaš še preostalo listje in kuhaš še cca 5min. Potem s penovko pobereš zelenje iz vode in v krop vsuješ testenine. Zelenje prestaviš v mešalec, dodaš malo olivnega olja, sol, poper, nariban parmezan. Zmiksaš v pasto. Ko so testenine kuhane, jih zmešaš s polivko, potreseš z rikoto (ni nujno) in postrežeš.

Včeraj sem naredila bučne njoke s to polivko. Izgledalo je takole:


uporabila sem precej zmahane liste raštike in Toskanca







Kako zelo dobro je bilo, pa ne morem prikazat..._________________naredimo svet lepši
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr izgleda zelo zanimivo. če imaš čas napiši kako narediš bučine njoke. hval in lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Brbr, da si tole delila z nami. To bom tudi jaz naredila po vsej verjetnosti jutri. Poročam kako bo dobro.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Voda, receptov za njoke je veliko, zato ne bom odpirala nove teme... Do zdaj sem sprobala dva recepta. Včeraj sem jih naredila takole (za 4 osebe):

400g krompirja,
400g buče,
cca 10 žlic ostre moke,
1 jajce,
sol,
poper,
muškatni orešček,
kurkuma


Bučo razdeliš na krhlje in pečeš v pečici pri 200st, cca 3/4ure, oziroma dokler ni mehka. Medtem skuhaš tudi cel krompir.
Ko je oboje kuhano, olupiš in oboje pretlačiš. Jaz sem tako bučo kot krompir stisnila skozi tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena...
Tako dobljeno zmes posoliš, dodaš kurkumo, muškatni orešček. Ko je masa mlačna, dodaš še jajce, dobro zmešaš in potem med mešanjem dodajaš moko. Ko je vse dobro premešano (ne sme se pa predolgo mešati), zmes zvrneš na dobro pomokano površino in oblikuješ svaljek. Tasto je zelo mehko in pocasto, zato si po potrebi pomagaš s posipanjem moke. Jaz maso razdelim v dva manjša dela, ker je potem obdelava lažja.
Svaljek potem režeš na majhne delčke, jih po želji še malo oblikuješ. Kuhaš v slanem kropu dokler se ne dvignejo na površino (cca 5min)_________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Uraden naziv: stiskalec/stiskalnica krompirja, ja, najboljši za ta namen.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
... tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena...
Otroci smo temu rekli "tist k' gliste vn lezejo" Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

hvala brbr, v kratkem probam narediti te njoke. namreč mislila sem da z krompirji vred skuhaš tudi očiščene kose buče (verjetno nebi bilo nič narobe). lpvoda

PS: ta makina kjer "gliste vem lezejo" je tudi dobra za delat pire, namreč ko ga že narediš spustiš skozi "gliste" na krožnik, ali samo krompir in jih potreseš z parmezanom ter nekaj kapljic olja in malo popra. zelo dekorativno in okusno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za opredelitev mašince. Sem mislila, da ima kakšno drugačno poimenovanje.

Voda, za buče svetujejo, da jih prej spečeš, ker tako že med peko oddajo nekaj tekočine. Če bi jih kuhala, bi vsebovale več vode in bi posledično potrebovala več moke...

Delala sem jih tudi po enem drugem receptu in sicer:
400g buč
350g ostre moke,
1-2 jajci
sol poper, muškatni orešček, kurkuma


a mi je ta s krompirjem bolj všeč._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi z blitvo, koprivami,....bi bila tale polivka odlična.Upam, da mi ta teden srne niso dokončno objedle ohrovta.................. Bučo še imam, itak nameravam narediti pire in ga pasterizirati za kasneje, do novih je še daleč.
Odgovori