Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Oddaja: Moj pogled na znanost: dr. Samo KREFT

crtj-admin
Site Admin

Oddaja: Moj pogled na znanost: dr. Samo KREFT

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vredno ogleda!

Zanimivo, da je novi trend uporabe šentjanževke kot antidepresiv Surprised . In da uživanje zelenih in cvetočih delov ajde lahko povzročij preobčutljivost na sonce, če sem prav slišala. In da se pri ameriškem slamniku v glavnem uporablja cvet in zelene dele, manj pa korenine. Doslej sem mislila ravno obratno. In še in še zanimivih ugotovitev!
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Čisto po naključju sem včeraj naletela na to oddajo in res je zanimivo!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc

Ja, prav si razumela, muha. Ajda, pa tudi šentjanževka povzročata preobčutljivost na sonce.
Samo pa pogosto nastopa tudi v oddaji Dobro jutro na SLO1, vredno najti v arhivu. Ko se povežeta znanost in izkušnje naših prednikov, pa zdrava pamet, so take informacije iz prve roke zlata vredne.

Mimogrede, oče Ivan Kreft je zaslužen, da se pri nas spet vzgaja tatarska ajda in da je Rangusov mlin (seveda so zaslužni tudi njegovi lastniki) edini v Evropi, ki zna pripraviti drobna semena tatarske ajde tako, da odstrani semensko lupino.
Ja, Slovenci smo eni od redkih, ki imamo ajdo kot pomemben del naše kulinarične preteklosti in tudi sedanjosti. Še knjiga, vredna branja in uporabe. Ajda/BUchwheat
Podobni knjigi sta še Proso/Millet in pa Ječmen/Barley.
Tradicija in sedanjost, prepleteni z znanstvenimi izsledki in številni recepti.
Ja, pa smo pri naši, domači, superhrani. Wink
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

metuljc je napisal/a:
Ja, prav si razumela, muha. Ajda, pa tudi šentjanževka povzročata preobčutljivost na sonce.
...

Metuljc, ajda... v kakšni obliki? Zelena ali zrnje tudi?
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Muha,
kar sem doslej prebral o Ameriškem slamniku , so zdravilne učinkovine v vseh njegovih delih. Da se korenine uporabljajo manj, je najbrž bolj posledica praktičnosti. Nadzemni del odrežeš (požanješ) in že lahko obdelaš. Izkopati, očistiti in obdelati korenine pa je s stališča ekonomike že bolj zahtevno. Za nas ljubitelje brez urne postavke pa je korenina po moje enako uporabna.

Lep pozdrav
metuljc

Mravlja, si pogledal oddajo? Tam je odgovor. Wink
Ja, Danilo, se kar strinjam, ampak, zakaj ne bi uporabljali nadzemnih delov, če sta 2 žetvi letno? In seveda, v butične namene lahko tudi korenike. Je kar dela z eno ogromno njivo (pleveli,...), da bi gojil nekaj let in šele potem dobil korenike za predelavo.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Najbrž je že kje omenjeno, da je voluhar velik ljubitelj podzemnih delov am. slamnika.
Venusta

Odgovor Napisal/-a Venusta »

V nekaterih državah naj bi depresijo najprej zdravili s šentjanževko, šele nato posežejo po sintetiki.
Je pa res potrebna previdnost ob jemanju šentjanževke, sploh v kombinaciji s tabletami, ker šentjanževka izniči oz. zmanjša delovanje nekaterih.
Odgovori