Oddaja: Moj pogled na znanost: dr. Samo KREFT
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Oddaja: Moj pogled na znanost: dr. Samo KREFT
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 9619
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17735
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Vredno ogleda!
Zanimivo, da je novi trend uporabe šentjanževke kot antidepresiv
. In da uživanje zelenih in cvetočih delov ajde lahko povzročij preobčutljivost na sonce, če sem prav slišala. In da se pri ameriškem slamniku v glavnem uporablja cvet in zelene dele, manj pa korenine. Doslej sem mislila ravno obratno. In še in še zanimivih ugotovitev!
Zanimivo, da je novi trend uporabe šentjanževke kot antidepresiv

-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 9619
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Ja, prav si razumela, muha. Ajda, pa tudi šentjanževka povzročata preobčutljivost na sonce.
Samo pa pogosto nastopa tudi v oddaji Dobro jutro na SLO1, vredno najti v arhivu. Ko se povežeta znanost in izkušnje naših prednikov, pa zdrava pamet, so take informacije iz prve roke zlata vredne.
Mimogrede, oče Ivan Kreft je zaslužen, da se pri nas spet vzgaja tatarska ajda in da je Rangusov mlin (seveda so zaslužni tudi njegovi lastniki) edini v Evropi, ki zna pripraviti drobna semena tatarske ajde tako, da odstrani semensko lupino.
Ja, Slovenci smo eni od redkih, ki imamo ajdo kot pomemben del naše kulinarične preteklosti in tudi sedanjosti. Še knjiga, vredna branja in uporabe. Ajda/BUchwheat
Podobni knjigi sta še Proso/Millet in pa Ječmen/Barley.
Tradicija in sedanjost, prepleteni z znanstvenimi izsledki in številni recepti.
Ja, pa smo pri naši, domači, superhrani.
Samo pa pogosto nastopa tudi v oddaji Dobro jutro na SLO1, vredno najti v arhivu. Ko se povežeta znanost in izkušnje naših prednikov, pa zdrava pamet, so take informacije iz prve roke zlata vredne.
Mimogrede, oče Ivan Kreft je zaslužen, da se pri nas spet vzgaja tatarska ajda in da je Rangusov mlin (seveda so zaslužni tudi njegovi lastniki) edini v Evropi, ki zna pripraviti drobna semena tatarske ajde tako, da odstrani semensko lupino.
Ja, Slovenci smo eni od redkih, ki imamo ajdo kot pomemben del naše kulinarične preteklosti in tudi sedanjosti. Še knjiga, vredna branja in uporabe. Ajda/BUchwheat
Podobni knjigi sta še Proso/Millet in pa Ječmen/Barley.
Tradicija in sedanjost, prepleteni z znanstvenimi izsledki in številni recepti.
Ja, pa smo pri naši, domači, superhrani.

-
- Prispevkov: 753
- Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am
Muha,
kar sem doslej prebral o Ameriškem slamniku , so zdravilne učinkovine v vseh njegovih delih. Da se korenine uporabljajo manj, je najbrž bolj posledica praktičnosti. Nadzemni del odrežeš (požanješ) in že lahko obdelaš. Izkopati, očistiti in obdelati korenine pa je s stališča ekonomike že bolj zahtevno. Za nas ljubitelje brez urne postavke pa je korenina po moje enako uporabna.
Lep pozdrav
kar sem doslej prebral o Ameriškem slamniku , so zdravilne učinkovine v vseh njegovih delih. Da se korenine uporabljajo manj, je najbrž bolj posledica praktičnosti. Nadzemni del odrežeš (požanješ) in že lahko obdelaš. Izkopati, očistiti in obdelati korenine pa je s stališča ekonomike že bolj zahtevno. Za nas ljubitelje brez urne postavke pa je korenina po moje enako uporabna.
Lep pozdrav
-
- Prispevkov: 9619
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Mravlja, si pogledal oddajo? Tam je odgovor.
Ja, Danilo, se kar strinjam, ampak, zakaj ne bi uporabljali nadzemnih delov, če sta 2 žetvi letno? In seveda, v butične namene lahko tudi korenike. Je kar dela z eno ogromno njivo (pleveli,...), da bi gojil nekaj let in šele potem dobil korenike za predelavo.

Ja, Danilo, se kar strinjam, ampak, zakaj ne bi uporabljali nadzemnih delov, če sta 2 žetvi letno? In seveda, v butične namene lahko tudi korenike. Je kar dela z eno ogromno njivo (pleveli,...), da bi gojil nekaj let in šele potem dobil korenike za predelavo.
-
- Prispevkov: 70
- Pridružen: Če Feb 04, 2016 1:00 am