Objavljeno: 06 Okt 2017 Popek se je danes na topli terasi že čisto odprl. K njemu se stiska še sedem popkov, in upam, da čez vikend pofotkam komplet pušeljc .
Učna leta
Kompletnega pušeljca ne bo, ker se cvetovi odpirajo v zaporedju, eden za drugim, tako kot so nanizani na cvetno/rodno vejico.
Ta raste skupno s cvetovi, sedaj je že štirinajst popkov, pravzaprav dvanajst, plus dva cvetova.
Ja, zanimivo, opraševanja so pisci dobesedno izogibajo; ne vem, je vse jasno, ali nič ..... . Še vikipedija nič ne piše, ali pa sem površno prebral.
Kaj sem našel:
- nekateri nič ne naredijo, in se cvetovi "oplodijo", nisem zasledil ali s pomočjo žužkov, ali vetra.
- eni vzamejo v roke čopič,
- eni si omislijo opraševalce, npr čmrlje
- pa klasika, z navzkrižnim opraševanjem je več pridelka.
Tako na uč se mi zdi, da je opraševanje kot pri paprikah, mogoče manj preprosto kot pri paradižnikih??? . Več bi vedel kak strokovnjak za ustroj cveta.
Prvi cvet sem pustil skoraj pri miru, pa da vidimo . Sedaj jih bom malo popenzlal, sploh ker je NARANJILLA na terasi in mrčesa ni v izobilju._________________mfranc
AB, tole je "mazohistični hobi" , tale roža je pravi lenivec med plodovkami!
..... za Svete tri kralje že kaj za odtrgat !
samo katerega leta, he, he. Sem ravno na spletu našel gojitelja, ki mu je zacvetel v avgustu, dozorel pa naslednje leto v marcu. Ni kaj, pol leta od cvetenja do obiranja .... _________________mfranc