Sem danes v gozdu videl drugo skupinico črnih trnov. Zanimivo se mi zdi, da je bilo pol rastlin "klasičnih" črnih trnov s pravimi, dolgimi trni, druga polovica poleg pa trnov skoraj ni imela. V obeh primerih gre za ~ enako visoke rastline - 3/4 do 1,5m. Ali je črnih trnov v naravi več vrst? Ali pa sem lahko videl tudi kaj drugega?
S tem da črni trn je že na zaključku cvetenja, čremso pa zlahka ločiš po tem, da cvetovi zelo močno dišijo (kar, zanimivo, čebel nič ne gane) in ima podolgovata - piramidasta socvetja.
Fotografirano na večer, upam, da se glavno vidi... Trni so do dobrih 6 cm dolžine - kjer so, seveda.
s trni - na večjih "profilih"
brez trnov...
Oba grma odcvetata. Kakšnega vonja se ne spomnim. Na spletu sem doslej "srečal" kake 3-4-... kultivarje črnega trna, a dvomim, da so že uspeli s selitvijo v naše gozdove.
Oba grma rasteta v gošči, dobre 3m narazen, tudi zaradi pogostega lomljenja vej (mimoidoči) si kake bolj "svoje" oblike ne moreta privoščiti. Cvetov ni več.
s trni - s sredine na desno (temni); brez trnov - s sredine na levo (zadaj, delno prekrit) ...