Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Naravna škropiva

Odgovori
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Uši na fižolu, bobu, ribezu sem škropil s čajem hrenovega lista, pelina in bršljana uspeh je bil kar dober Tudi mravlje so bežale.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pep, si čaj samo namakal ali skuhal. Je kaj važno, kdaj se hren nabira?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Naberem sveže, kuham par minut, ohladim in uporabim, ne redčim, ker ne dodam dosti zelišč.Za 1 l četrt hrenovega lista,vršiček pelina in list ali dva bršljana.Verjetno bi bile za to uporabne vse rastline na katere uši nikoli ne grejo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zanimivo. Hvala.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Robertino je napisal/a:
Obupal sem nad iskalnikom, ki ga premore tale in vsi ostali forumi, po katerih sem iskal, kako iz solate pregnati mravlje in uši, ki se kopičičijo čisto pri tleh - na mestu pri koreninah, kjer so listi najbolj nagneteni skupaj. Tik nad zemljo imam pri solati prave kupčke uši in drobnih zrnc zemlje, ki so jo nanosile mravlje, ko hodijo k ušem na posladek.
S čim naj se jih znebim?

Težka bo. Poskusi ob suhih dnevih razkopati in potresti cimet. Včasih pomaga. Mora pa biti vzrok nekje v zemlji. Tudi pri meni se občasno pojavlja isto a še nikoli si nisem vzela časa za razmislek, kaj sem takrat počela drugače kot v sezonah, ko tega pojava ni bilo.
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

Išči v googlu pod "koreninske uši na solati". Ob ugodnih razmerah se pač namnožijo. Jaz sem jih lani opazil na radiču na njivi.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Med_Ica je napisal/a:
Išči v googlu pod "koreninske uši na solati". Ob ugodnih razmerah se pač namnožijo. Jaz sem jih lani opazil na radiču na njivi.

Kolikor sem brala, se rade množično pojavijo, če je zemlja pregnojena.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ja, tudi sama imam mravlje, ki si veselo nosijo uši na mojo blitvo (solato moram še preverit). Jih imam na sumu, da si v vogalu delajo mravljišče (podobno kot do ribeza sploh ne morem več, ker imajo takšne ogromne postojanke tam). So pa to prav zoprne mravlje, nekoliko večje z osrednjim delom oražno-rdečkastim (drugače črne), ugriznejo pa kt pr norcih.
Z blitve (oz. te gredice) jih bom poizkusila pregnati s pelinom (nad ribezom sem naredila križ).
Držim pesti! Rolling Eyes
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Opazila sem, da mravlje že nosijo uši na bob. Najprej bom poskusila z asimino._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Berem malinarske forume in vidim, da ljudje uporabljajo v organskem programu kot fungicid preparat Timorex Gold.

V Sloveniji ga nisem opazil, vendar sem pribrskal do sestave in - je preprosto olje avstralskega čajevca (melaleuca alternifolia), mešano s parafinskim oljem.

Sem pogledal sestavo in doziranje za uporabo in se mi zdi čudno močno razredčeno (2% od 2% = 0,4 promila).

Slučajno imam flašico olja čajevca (eni starejši eksperimenti glede čebel, načrtovani, a nikoli realizirani).

Ali je kdo že uporabljal to reč kot osnovo doma namešanega pripravka za preganjanje gliv in/ali insektov?

Hvala.

https://stk-ag.com/product/timorex-gold/

http://www.hemoslavija.co.rs/zastita-bilja/fungicidi/558-timorex.html
Odgovori