Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Breskov sirup

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Breskov sirup

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Dobila sem mehke breskve in recept. Sirup gre pri nas za med in pravijo, da je vrhunski.
1 lliter vode
1 kg breskve
10 g citronke
lahko vanilija cuker
1 kg sladkorja

Breskve sem olupila, razkoščičla. Vse skupaj dala v lonec. Malo preden je zavrelo sem ugasnila. Vse skupaj sem v multipraktiku (ali palični) zmiksala in še toplo nalila v steklenice.
Breskve so bile res mehke.

Irena

ps.: nisem nič precedila, tako imaš kašast sirup.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pravkar v delu nekaj podobnega. Bresve olupljene, izkoščičene (ob sporemljavi grmenja in prvih dežnih kapelj), posute s sladkorjem, mal citronke, počakale bodo do jutri, da se malo okusi intenzivirajo, potem kuhanje, dodatek vode in v steklenice. Aja, vmes opravi svoje še paličnjak.
In jutri so na vrsti tudi breskve za komppot. Če bo kaj premehkih, se bodo pridružile tem, ki se danes marinirajo. Brez marelične marmelade in breskovega komota ter lutenice, aja, pa vkuhanega paradižnika pri nas ni poletja (no, pa še marsičesa drugega se nabere).
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Sem šla kuj pogledat, kaj je lutenica! Laughing_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nekjaj izjemno dobrega, verjemi. Pa nič komplicirano za naredit. Morda objavim recept, ki ga imam mama od njene bivše sodelavke, ki je, žal, ni več med nami.
katarinav
Prispevkov: 135
Pridružen: Če Nov 17, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Je to sirup za redčit z vodo ali sok?
Super ideja, kako porabit preveč zrele breskve, če imaš že polno omaro marmelade. ;)
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz takšen gosti sok redčim z mlekom.
katarinav
Prispevkov: 135
Pridružen: Če Nov 17, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Res? to pa prvič slišim, me pa spominja na sladico iz otroštva. Gost mareličen/jagoden sok s smetano. Razz
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Ja, breskov ali jagodni gosti sok z mlekom je odlična kombinacija, kakšni drugi pa imajo mogoče preveč kisline- vsaj za moj okus.
Lahko je pa tudi s smetano, tu ima domišljija prosto pot...
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Včasih sem si v kafiču naročila gosti sok z mlekom, je kot bi pil frape. Tudi bananin je dober.
Odgovori