Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ocimum basilicum - navadna bazilika

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc, saj veš, da je bazilika svetlokalilka, komaj kaj prsti čez seme, pa zanesljivo kali. Sem sejala seme ene solatne iz EuroSpina in jo je, kolikor hočeš (prejle sem potrgala nekaj listov za na obložene kruhke. .
od kupljenih sadik e pa meni najbolj obnesejo (pa še poceni pride), če kupim kar lonček onih, ki jih pri hrani prodajajo. Imajo tudi BIO izvedbe, sem zadnjič kupila eno škrlatno in eno zeleno, v vsakem lončku je bilo vsaj 30 sadik, pa so bili po 1,5€.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Seme je bilo nekih najmanj 10 let staro in sem ga takrat vrgel proč. Naslednje, ki je doma (že odprta vrečka) ima veljavni rok do leta ´14 in ga bom brez skrbi uporabil. Svetlokalilke pa ponavadi malo fiksiram z rahlim posipom mivke. Pa še ta je skoraj prozorna, kremenčeva Wink .

Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!

Tudi sam sem že sklenil da za hitro pridelavo nabavim en lonček bazilike, ki jo prodajajo na začimbnicah v Hoferju, Lidlu itd. Prihranim veliko časa. Obenem pa še posejem domače seme.

Pri nas je poraba bazilike iz navedenih trgovin enormna. Za eno kosilo (Focaccia) porabimo tri do štiri lončke, odvisno od velikosti grmov - niti Jamie Oliver se nas ne bi sramoval Wink_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc je napisal/a:

Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!

Dokaj slabo so mu kalile glede na količino semena, ki ga je posejal. Jaz sem letos sejala na uč enako količino, dobro pritisnila v mokro zemljo in nič pokrila. Ko so vzklile so skoraj povsem prekrile prst. Preden sem izvedela, da so svetlokalilke, je bil izkupiček nekaj podobnega, kot pri njem.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, mfranc, tudi v omenjenih trgovinah je OK, ampak, trenutno so najboljše (ker so še nizke, primerne za sajenje) v Sparu, samo svežo dobavo je treba zadeti. Te sadike, razsajene, se razrastejo lepo, sploh, če jih pridno vršičkamo.
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Mfranc: Kje to mivko najdeš? Tudi sama jo iščem in ko sprašujem v specializiranih prodajalnah me samo debelo gledajo.
Sama imam seme bazilike staro krepko preko 8 let pa še vedno dela v nulo (sem v ITA kupila veliko pakiranje).
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kate, verjetno sem jo kupil v Terri, na Ižanki. Poglej pod Fuga Sand, Kema Puconci. Mislim da jo ponuja celo Merkur. In ostali.
Pa mivko za trate ponujajo ...._________________mfranc
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje je uporabna tudi mivka za otroške peskovnike, recimo iz Hoferja.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ravnokar bil neplanirano v Šparu na Litijski. Dobil eno opuljeno baziliko Wink , zadnja na polici. Nekih deset sadik je v lončku, za prvo rundo čisto zadošča._________________mfranc
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Vsako leto imam bazilike za izvoz Very Happy . Naredim pesto genovese, dajem jo v omake k paradižnikom, a mi je vseeno ogromno ostane. In mi je žal, da propade.
Imate kakšne izkušnje s shranjevanjem v olju? Za kakšne brusketke pozimi Wink . Nisem nič takega našla na gartlcu. In tudi na drugih straneh ne najdem podatka, koliko časa bi se naj ohranila v olju z dodatkom soli Rolling Eyes . Verjetno bi jo bilo bolj varno zamrzniti, tudi pesto za vsak slučaj zamrznem ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Posušiš jo in potem daš v olje. Če ti ostaja, jo lahko tudi posušiš in shraniš v steklenih kozarčkih.
Odgovori