Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ocimum basilicum - navadna bazilika
mfranc, saj veš, da je bazilika svetlokalilka, komaj kaj prsti čez seme, pa zanesljivo kali. Sem sejala seme ene solatne iz EuroSpina in jo je, kolikor hočeš (prejle sem potrgala nekaj listov za na obložene kruhke. .
od kupljenih sadik e pa meni najbolj obnesejo (pa še poceni pride), če kupim kar lonček onih, ki jih pri hrani prodajajo. Imajo tudi BIO izvedbe, sem zadnjič kupila eno škrlatno in eno zeleno, v vsakem lončku je bilo vsaj 30 sadik, pa so bili po 1,5€.
od kupljenih sadik e pa meni najbolj obnesejo (pa še poceni pride), če kupim kar lonček onih, ki jih pri hrani prodajajo. Imajo tudi BIO izvedbe, sem zadnjič kupila eno škrlatno in eno zeleno, v vsakem lončku je bilo vsaj 30 sadik, pa so bili po 1,5€.
Seme je bilo nekih najmanj 10 let staro in sem ga takrat vrgel proč. Naslednje, ki je doma (že odprta vrečka) ima veljavni rok do leta ´14 in ga bom brez skrbi uporabil. Svetlokalilke pa ponavadi malo fiksiram z rahlim posipom mivke. Pa še ta je skoraj prozorna, kremenčeva .
Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!
Tudi sam sem že sklenil da za hitro pridelavo nabavim en lonček bazilike, ki jo prodajajo na začimbnicah v Hoferju, Lidlu itd. Prihranim veliko časa. Obenem pa še posejem domače seme.
Pri nas je poraba bazilike iz navedenih trgovin enormna. Za eno kosilo (Focaccia) porabimo tri do štiri lončke, odvisno od velikosti grmov - niti Jamie Oliver se nas ne bi sramoval _________________mfranc
Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!
Tudi sam sem že sklenil da za hitro pridelavo nabavim en lonček bazilike, ki jo prodajajo na začimbnicah v Hoferju, Lidlu itd. Prihranim veliko časa. Obenem pa še posejem domače seme.
Pri nas je poraba bazilike iz navedenih trgovin enormna. Za eno kosilo (Focaccia) porabimo tri do štiri lončke, odvisno od velikosti grmov - niti Jamie Oliver se nas ne bi sramoval _________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata! |
Dokaj slabo so mu kalile glede na količino semena, ki ga je posejal. Jaz sem letos sejala na uč enako količino, dobro pritisnila v mokro zemljo in nič pokrila. Ko so vzklile so skoraj povsem prekrile prst. Preden sem izvedela, da so svetlokalilke, je bil izkupiček nekaj podobnega, kot pri njem.
Vsako leto imam bazilike za izvoz . Naredim pesto genovese, dajem jo v omake k paradižnikom, a mi je vseeno ogromno ostane. In mi je žal, da propade.
Imate kakšne izkušnje s shranjevanjem v olju? Za kakšne brusketke pozimi . Nisem nič takega našla na gartlcu. In tudi na drugih straneh ne najdem podatka, koliko časa bi se naj ohranila v olju z dodatkom soli . Verjetno bi jo bilo bolj varno zamrzniti, tudi pesto za vsak slučaj zamrznem ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Imate kakšne izkušnje s shranjevanjem v olju? Za kakšne brusketke pozimi . Nisem nič takega našla na gartlcu. In tudi na drugih straneh ne najdem podatka, koliko časa bi se naj ohranila v olju z dodatkom soli . Verjetno bi jo bilo bolj varno zamrzniti, tudi pesto za vsak slučaj zamrznem ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)