Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česnovi cvetni popki - pski
Evo, tudi sama sem jih letos prvič uporabila. Ni mi bilo čisto jasno, kdaj jih nabirati, kako dolge štible ipd., zato sem uporabila nasvet špargljev in jih potrgala v zadnjem hipu (beri že skoraj prezrele/ ko bela barva že proseva) - jedla sem jih popražene z lisičkami in mlado špinačo kot prilogo ajdovi kaši. Njam!
Tudi mi ni jasno, kaj se bo zdaj zgodilo s česnom...
Tudi mi ni jasno, kaj se bo zdaj zgodilo s česnom...
Jaz sem vse pske pobrala včeraj, eni so bili še zelo mladi, drugi že precej veliki, vsi pa že bolj ali manj zviti. Nekaj sva jih včeraj pojedla z jajčki, skoraj še surove, lepo hrustljave, njami .
Iz enega dela zdajle preizkušam en svoj recept . Zmiksala sem jih v multipraktiku, dodala približno enako količino surovega masla in ščepec soli. Služil naj bi kot namaz na kruh ali dodatek h kakšnemu zrezku, podobno kot zeliščno ali česnovo maslo. Zgleda lepo zelen in je super dober. Hranila ga bom pa kot zeliščno maslo kar v hladilniku, predvidevam, da zdrži vsaj toliko časa kot je rok trajanja uporabljenega masla.
Iz zadnje tretjine bom naredila pa "pesto" po receptu od Brbr ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Iz enega dela zdajle preizkušam en svoj recept . Zmiksala sem jih v multipraktiku, dodala približno enako količino surovega masla in ščepec soli. Služil naj bi kot namaz na kruh ali dodatek h kakšnemu zrezku, podobno kot zeliščno ali česnovo maslo. Zgleda lepo zelen in je super dober. Hranila ga bom pa kot zeliščno maslo kar v hladilniku, predvidevam, da zdrži vsaj toliko časa kot je rok trajanja uporabljenega masla.
Iz zadnje tretjine bom naredila pa "pesto" po receptu od Brbr ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
A ne, lpmami? Zgleda kot kumara .
Pesto sva pa tudi pravkar jedla na špagetih, fantastičen je!! Hvala za idejo in recept, Brbr! V skrinji sem našla še nekaj malega pskov od lani, mislim, da bom tudi te predelala v ta pesto ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Pesto sva pa tudi pravkar jedla na špagetih, fantastičen je!! Hvala za idejo in recept, Brbr! V skrinji sem našla še nekaj malega pskov od lani, mislim, da bom tudi te predelala v ta pesto ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr je napisal/a: |
Naš hit letošnjih poizkusov je zagotovo pesto iz pskov, gre pa takole: 1/4kg pskov, 1.5dcl oljčnega olja, ena čajna žlička soli. Vse to dobro zmiksaš v sekljalniku, da dobiš gosto zmes, nadevaš v kozarčke, dobro potlačiš, da ni zračnih mehurčkov, po vrhu zaliješ z malo olja in zapreš. Zdaj preizkušam ali se tak shranek lahko shranjuje izven hladilnika - po 14dneh je še vse v redu.... . |
Letošnji pski so že vsi predelani v namaz. Uporabila sem v glavnem mlade, take, ki so še zaviti. Kjer se je del stebla že izravnal, sem ga odstranila, ker že malo leseni. Dala sem kar precej olja, kar navadnega repičnega, toliko, da je namaz lepo mazav.
Za pozni zajtrk sem si privoščila razžvrkljano jajce z zelišči in sirom, zraven pa kruh z gornjim namazom. Mljask, mljask in adijo holesterol! Nazadnje urejal/a muha 26 Jun 2019 09:10; skupaj popravljeno 1 krat
muha je napisal/a: |
Letošnji pski so že vsi predelani v namaz. Uporabila sem v glavnem mlade, take, ki so še zaviti. Kjer se je del stebla že izravnal, sem ga odstranila, ker že malo leseni. Dala sem kar precej olja, kar navadnega repičnega, toliko, da je namaz lepo mazav. Za pozni zajtrk sem si privoščila razžvrkljano jajce z zelišči in sirom, zraven pa kruh z gornjim namazom. Mljask, mljask in adijo holesterol! |
Tudi moj (iz doniranih pskov) je nared, že kak teden dni. Z oljčnim oljem sicer. In, res je dober. Danes gre nekaj kozarčkov k novim lastnikom. Eno škatlo na kratke končke narezanih pa je zamrznjenih, za rižote, frtalje,.....
Jaz sem zadnjo rundo pobrala v ponedeljek. Zdaj gre v predelavo - v glavnem namaz, ki bo končal v majhnih kozarčkih (taki zelo prav pridejo v času dobrih mož, kot drobna, slastna darilca). Kakšno kilo jih bom drobno nasekljala in zamrznila za kasnejšo rabo v kuhinji.
En kozarec cvetkov, brez stebelc pa bom probala fermetirati. Me prav zanima, kaj se bo izcimilo..._________________naredimo svet lepši
En kozarec cvetkov, brez stebelc pa bom probala fermetirati. Me prav zanima, kaj se bo izcimilo..._________________naredimo svet lepši