Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česnovi cvetni popki - pski

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Vidim, da se osnovni recept za tole delikateso lepo razvija in nadgrajuje. Bravo, punce._________________naredimo svet lepši
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Evo, tudi sama sem jih letos prvič uporabila. Ni mi bilo čisto jasno, kdaj jih nabirati, kako dolge štible ipd., zato sem uporabila nasvet špargljev in jih potrgala v zadnjem hipu (beri že skoraj prezrele/ ko bela barva že proseva) - jedla sem jih popražene z lisičkami in mlado špinačo kot prilogo ajdovi kaši. Njam!
Tudi mi ni jasno, kaj se bo zdaj zgodilo s česnom... Confused
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

S česnom se ne bo zgodilo nič posebnega. Zdaj je v fazi debelitve podzemnih glavic. Listi bodo počasi začeli rumeneti. Ko jih bo rumenih cca 2/3, bo čas za izkop._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz trenutno trgam pske in posamezne liste, ki jih je napadla rja. Upam, da se glavicam uspe odebeliti in pridelek ne bo preveč okrnjen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz sem vse pske pobrala včeraj, eni so bili še zelo mladi, drugi že precej veliki, vsi pa že bolj ali manj zviti. Nekaj sva jih včeraj pojedla z jajčki, skoraj še surove, lepo hrustljave, njami Very Happy .

Iz enega dela zdajle preizkušam en svoj recept Wink . Zmiksala sem jih v multipraktiku, dodala približno enako količino surovega masla in ščepec soli. Služil naj bi kot namaz na kruh ali dodatek h kakšnemu zrezku, podobno kot zeliščno ali česnovo maslo. Zgleda lepo zelen in je super dober. Hranila ga bom pa kot zeliščno maslo kar v hladilniku, predvidevam, da zdrži vsaj toliko časa kot je rok trajanja uporabljenega masla.



Iz zadnje tretjine bom naredila pa "pesto" po receptu od Brbr Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kakšna lepa zelena klobasica! Prepričana sem, da je tudi okusna. Prav žal mi je, da imam le malo pskov._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 26 Jun 2019 11:25; skupaj popravljeno 1 krat
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

A ne, lpmami? Zgleda kot kumara Very Happy .
Pesto sva pa tudi pravkar jedla na špagetih, fantastičen je!! Hvala za idejo in recept, Brbr! poklon V skrinji sem našla še nekaj malega pskov od lani, mislim, da bom tudi te predelala v ta pesto ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Naš hit letošnjih poizkusov je zagotovo pesto iz pskov, gre pa takole: 1/4kg pskov, 1.5dcl oljčnega olja, ena čajna žlička soli. Vse to dobro zmiksaš v sekljalniku, da dobiš gosto zmes, nadevaš v kozarčke, dobro potlačiš, da ni zračnih mehurčkov, po vrhu zaliješ z malo olja in zapreš.
Zdaj preizkušam ali se tak shranek lahko shranjuje izven hladilnika - po 14dneh je še vse v redu....

.


Letošnji pski so že vsi predelani v namaz. Uporabila sem v glavnem mlade, take, ki so še zaviti. Kjer se je del stebla že izravnal, sem ga odstranila, ker že malo leseni. Dala sem kar precej olja, kar navadnega repičnega, toliko, da je namaz lepo mazav.

Za pozni zajtrk sem si privoščila razžvrkljano jajce z zelišči in sirom, zraven pa kruh z gornjim namazom. Mljask, mljask in adijo holesterol! Wink Very Happy
Nazadnje urejal/a muha 26 Jun 2019 09:10; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Letošnji pski so že vsi predelani v namaz. Uporabila sem v glavnem mlade, take, ki so še zaviti. Kjer se je del stebla že izravnal, sem ga odstranila, ker že malo leseni. Dala sem kar precej olja, kar navadnega repičnega, toliko, da je namaz lepo mazav.

Za pozni zajtrk sem si privoščila razžvrkljano jajce z zelišči in sirom, zraven pa kruh z gornjim namazom. Mljask, mljask in adijo holesterol! Wink Very Happy


Tudi moj (iz doniranih pskov) je nared, že kak teden dni. Z oljčnim oljem sicer. In, res je dober. Danes gre nekaj kozarčkov k novim lastnikom. Eno škatlo na kratke končke narezanih pa je zamrznjenih, za rižote, frtalje,.....
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem zadnjo rundo pobrala v ponedeljek. Zdaj gre v predelavo - v glavnem namaz, ki bo končal v majhnih kozarčkih (taki zelo prav pridejo v času dobrih mož, kot drobna, slastna darilca). Kakšno kilo jih bom drobno nasekljala in zamrznila za kasnejšo rabo v kuhinji.

En kozarec cvetkov, brez stebelc pa bom probala fermetirati. Me prav zanima, kaj se bo izcimilo..._________________naredimo svet lepši
Odgovori