Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Majorana hortensis - vrtni majaron
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Pri nas ta majaron gojimo že destletja, posejemo ga ko se zemlja ogreje, običajno konec aprila, nekje v začetku avgusta ko je seme že malo obarvano ga porežem in na soncu posušim, potem pa porežem še enkrat v jeseni, pred mrazom. Iz posušenega presejem seme, ki ga naslednje leto zopet sejem, pridelam običajno kar nekaj litrov.
Dobra ideja tole rezanje sredi poletja. Sumim, da sem ga jaz pustila predolgo in se je seme otreslo, preden sem ga pobrala. Zime na tleh pa seme žal ne preživi, vsaj pri meni ne.
Lanski šopek s 3 sadikami sem izkopala in prezimila na hladnem podstrešju. Preživela je ena sadika, vejice sem pogrobala. Nadejam se košatega grmička.
Lanski šopek s 3 sadikami sem izkopala in prezimila na hladnem podstrešju. Preživela je ena sadika, vejice sem pogrobala. Nadejam se košatega grmička.
Muha seme majarona je zelo občutljivo na nizke temperature, če ga seješ prezgodaj ne vzklije nič. Ja verjetno ti je res odpadlo če si predolgo pustila neporezano. Poletno rezanje daje tudi največji in najlepši pridelek suhega majarona, saj so takrat "kobulice" najleše, pa tudi seme dozori. Prednost domačega suhega majarona pred kupljenim je tudi v tem, ker so pri kupljenemu zmleta tudi stebla, domač pa vsebuje le kobulice in liste. Jaz običajno pustim nekaj malega za svežo porabo da ga imam čez vse poletje, vse ostalo pa režem. Druga runda je običajno nižji zato je pridelek tudi manjši in pri drugem rezanju seme običajno ne dozori (odvisno od vremena). Vsekakor je majaron nepogrešljiv v kuhinji, še posebej pa pri izdelavi domačih krvavic.