Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Majorana hortensis - vrtni majaron

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takle grmiček se je razvil iz sadikic, ki mi jih je lani spomladi odstopila brbr. Prezimil je na hladnem podstrešju. Puščam ga cveteti, da bom pobrala seme.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Prav ljubka rožica. Od lani je pri meni preživela ena rastlina. Tudi ta zdaj cveti. Vsako leto ga pustim, da cveti in semeni, a semen še nikoli nisem pobrala. Če dobro premislim, ne vem zakaj ne Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Te dni bom grmiček spet izkopala, da bo prezimil na toplem. Tale dež mu prav nič ne koristi. Kljub toploti je povsem zastal v rasti.
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Aha, zanimiva ideja. To bom pa tudi jaz letos poskusil.
Samo da ta povodenj mine, da se dokopljem do njive ...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Andrej Banko je napisal/a:

Samo da ta povodenj mine, da se dokopljem do njive ...
Kaj boš kopal, plavaj!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Majda
Prispevkov: 42
Pridružen: Ne Nov 17, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Majda »

Pri nas ta majaron gojimo že destletja, posejemo ga ko se zemlja ogreje, običajno konec aprila, nekje v začetku avgusta ko je seme že malo obarvano ga porežem in na soncu posušim, potem pa porežem še enkrat v jeseni, pred mrazom. Iz posušenega presejem seme, ki ga naslednje leto zopet sejem, pridelam običajno kar nekaj litrov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dobra ideja tole rezanje sredi poletja. Sumim, da sem ga jaz pustila predolgo in se je seme otreslo, preden sem ga pobrala. Zime na tleh pa seme žal ne preživi, vsaj pri meni ne.

Lanski šopek s 3 sadikami sem izkopala in prezimila na hladnem podstrešju. Preživela je ena sadika, vejice sem pogrobala. Nadejam se košatega grmička.
Ana
Prispevkov: 514
Pridružen: Po Sep 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ana »

Lep pozdrav,

trajni majaron sem letos kupila sadiko v Črni vasi, ko sem šla po zemljo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ana: trajni majaron je drugačnega vonja, bolj podoben origanu. Imam oba a mi je enoletni neprimerno bolj všeč.
Majda
Prispevkov: 42
Pridružen: Ne Nov 17, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Majda »

Muha seme majarona je zelo občutljivo na nizke temperature, če ga seješ prezgodaj ne vzklije nič. Ja verjetno ti je res odpadlo če si predolgo pustila neporezano. Poletno rezanje daje tudi največji in najlepši pridelek suhega majarona, saj so takrat "kobulice" najleše, pa tudi seme dozori. Prednost domačega suhega majarona pred kupljenim je tudi v tem, ker so pri kupljenemu zmleta tudi stebla, domač pa vsebuje le kobulice in liste. Jaz običajno pustim nekaj malega za svežo porabo da ga imam čez vse poletje, vse ostalo pa režem. Druga runda je običajno nižji zato je pridelek tudi manjši in pri drugem rezanju seme običajno ne dozori (odvisno od vremena). Vsekakor je majaron nepogrešljiv v kuhinji, še posebej pa pri izdelavi domačih krvavic.
Odgovori