Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kakijev kis
figulin hvala in lpvoda.
PS: zelo dobro poznam "približno", pri nas je še ena : "koliko pita - prevod koliko rabi že neka sestavina" (npr vode, moke itd)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: zelo dobro poznam "približno", pri nas je še ena : "koliko pita - prevod koliko rabi že neka sestavina" (npr vode, moke itd)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Prejšnji teden sem ga precedil. V navadi imamo da kis precedimo takrat ko postane kisel, no na tega sem malce pozabil, in je bil verjetno že kaj prej kisel kot po enem mesecu.
Zagotovo pa ne bo imel tako lepe rumene barve kot tvoj, saj sem ga v začetku že kar precej razredčil, in mogoče ga bom še malo..
Tole je bil ostanek, ko se je oželo, je bilo vsega skupaj za eno skodelico
Sedaj pa čakam da bo začel delati klobuk.
Zagotovo pa ne bo imel tako lepe rumene barve kot tvoj, saj sem ga v začetku že kar precej razredčil, in mogoče ga bom še malo..
Tole je bil ostanek, ko se je oželo, je bilo vsega skupaj za eno skodelico
Sedaj pa čakam da bo začel delati klobuk.
figula je napisal/a: |
Moj osnovni recept je: - 4 skodelice vode (1 liter) - 1,5 skodelice sladkorja (cca 337 gramov) - 1-3 skodelice sadja, olupkov (skodelica = 225 g ali 237 ml) Ampak saj veš kako je z nami gospodinjami, ko enkrat obvladamo recept .... vse postane približno |
Če bi hoteli biti natačni, gre tule v bistvu za "sladkorni kis", saj je pripravljen iz 25% raztopine sladkorja (saharoze) z dodatkom sadja/olupkov za barvo in aromo.
Nekaj sličnega je nekdo razlagal, da dela slavčkovo pašteto; v receptu je namreč polovica slavčka in polovica konja, torej 1 slavček in 1 konj.
... kako ga pa trošita, če že omenjaš, da ga? Ker razen v solati, pa še tisto ne preveč nimam idej kje in kako. Menda ne čistiš ali kaj podobnega s kakijevim kisom. ("Jaaa, to je pa rabarbarin kis, ki krasno odstrani kamen iz kopalničnih ploščic" .... recimo, ali pa "kakijev je super za fuge pucat" )
No, sprašujem resno.
No, sprašujem resno.
juglans, ne hecam se .... kolega gartlčan je naredil expertizo o kisu in pravi, da ga je veliko narejenega (po ne vem kakšnem postopku) iz nafte.
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.
jakon ? topinambur ? pastinak ? pesa ? jicama ? kitajska artičoka ? oca ? kurkuma ? ingver ? sladki krompir ? repinec ? skiret ? tiger nut ? suhe kumare ?
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.
jakon ? topinambur ? pastinak ? pesa ? jicama ? kitajska artičoka ? oca ? kurkuma ? ingver ? sladki krompir ? repinec ? skiret ? tiger nut ? suhe kumare ?