Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
copatka
Prispevkov: 2293
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ob iskanju informacij o fermentiranju različne zelenjave sem tu in tam na Gartlcu našla kakšen stavek o tem. Figula mi je predlagala, da začnem novo temo - voila!

Za fermentirano zelenjavo me je navdušila ena restavracija, kjer jo servirajo dnevno, nekakšna slovenska verzija kimčija - več kot odlično!

Še največ izkušenj ima očitno Juglans (http://forum.gartlc.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html), zgleda, da se s tem ukvarja tudi Aye-Aye (http://forum.gartlc.si/gartlc-about4229.html).
Super bi bilo, če bi tudi drugi delili svoje izkušnje Wink .

Moj prvi poizkus (poleg zelja v kozarcih, ki ga pripravljam že dve sezoni) je tole, kako bo ratalo in kako dolgo bo zdržalo, pa še ne vem Rolling Eyes .

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Bravo, copatka, odlično izgleda!
Je tole lakto fermentacija, ko imaš zaprto s pokrovčki?

Pisano, njami, dobra papica za mikrobioto. Hecno je tole s fermenirano hrano - tudi če ti gre najprej steška po goltancu (primer moj mrožek) postane sčasoma dnevna doza vsaj nekaj viličk želja in potreba.
copatka
Prispevkov: 2293
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Figula, ja, je lakto fermentacija, čeprav so pokrovčki trenutno gor samo provizorično. Zdaj so se mehurčki v glavnem nehali in jih bom privila do konca. Tako ponavadi naredim s kislim zeljem in se mi kar obnese.

V bistvu pa ne vem, kdaj tole do konca fermentira. Za zelje pravijo, da po treh tednih. En kozarec bom odnesla v klet in ga pustila pri miru, enega bom pa najbrž imela v hladilniku in sproti malo poizkušala Rolling Eyes . Predvsem upam, da se kaj ne pokvari ...

Če bo s tema kozarcema vse v redu, bom z veseljem eksperimentirala tudi v bodoče.

Kaj in kako pa ti fermentiraš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V OK berem, da je pri založbi PIPIN pravkar izšla knjiga Fermentirajmo!. In v reviji, ki je priloga NeDelu sta 2 članka na temo fermentiranja. Priporočam.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Copatka, fermentacija v bistvu nima roka trajanja - kar poglej japonski miso. Lahko šteje več let. Starejši kot je, boljši je Wink . Samo pomisli koliko rodov bakterij vsebuje Smile

Okušanje bo kar zaleglo. Ko se ti bo zdelo dobro, lahko začneš jest. Če boš imela več kozarcev, te bodo zlahka počakali v hladilniku. Vseeno jih "imej na očeh", da bodo lepo počasi naprej fermentirali.

V bistvu delam kot ti. Samo da je pri meni "divja" fermentacija = kozarec pokrit s krpico. Dostikrat malo nosim kozarce naokoli, da nalovim različne mikroorganizme.
Isto skušam napolniti kozarce z različnimi sestavinami, predvsem gomolji in korenovkami. Da lahko hranim različne bakterije. Dodatki so tudi različni: od posušenih rezin pomaranč, limon, potem ingver, kurkuma, brinove jagode, poper, koriander semena .....
In ja, tudi pokvarilo se mi je že. Ne gre drugače.

Sem pa že nekajkrat z ingverjevo kulturo fermentirala čaj, da je nastala soda. Zelo dobro. Malo ublaži tudi najbolj grenka zelišča in zdravilne rastline kot je na primer deljenolistna srčnica.
copatka
Prispevkov: 2293
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, Metuljc, sem jo takoj rezervirala v knjižnici. Very Happy

Marička, Figula, ti si pa že prava profesionalka! klanjam se Jaz sem še totalni neznalček Rolling Eyes . Ampak me za zelenjavo res zanima, ker mi vsako jesen zmanjka prostora v zmrzovalni skrinji. Mogoče te bom še kdaj vprašala za kakšen nasvet - saj lahko, a ne? Wink

Ravnokar sem šla prvič probat svoje čudo, ki je zdaj staro ene tri ali štiri dni - prav super je! Ni pa še skoraj nič kislo, verjetno s časom postane bolj?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Dobra misel
Prispevkov: 144
Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dobra misel »

Figula, Copatka, prosim za nasvet, kako naj se tega loti začetnik.

Hvala in naj dobro fermentira.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nekajkrat sem na obisku pri naši pokojni članici Sanjarki Ani zobala fermentirane koščke različne zelenjave - nekaj hrustljavega in rahlo kislega. Poglej še po njenih zapisih, kaj je pisala o tem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Odgovori