Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
(Prenos iz arhiva)
Ob iskanju informacij o fermentiranju različne zelenjave sem tu in tam na Gartlcu našla kakšen stavek o tem. Figula mi je predlagala, da začnem novo temo - voila!
Za fermentirano zelenjavo me je navdušila ena restavracija, kjer jo servirajo dnevno, nekakšna slovenska verzija kimčija - več kot odlično!
Še največ izkušenj ima očitno Juglans (http://forum.gartlc.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html), zgleda, da se s tem ukvarja tudi Aye-Aye (http://forum.gartlc.si/gartlc-about4229.html).
Super bi bilo, če bi tudi drugi delili svoje izkušnje .
Moj prvi poizkus (poleg zelja v kozarcih, ki ga pripravljam že dve sezoni) je tole, kako bo ratalo in kako dolgo bo zdržalo, pa še ne vem .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Za fermentirano zelenjavo me je navdušila ena restavracija, kjer jo servirajo dnevno, nekakšna slovenska verzija kimčija - več kot odlično!
Še največ izkušenj ima očitno Juglans (http://forum.gartlc.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html), zgleda, da se s tem ukvarja tudi Aye-Aye (http://forum.gartlc.si/gartlc-about4229.html).
Super bi bilo, če bi tudi drugi delili svoje izkušnje .
Moj prvi poizkus (poleg zelja v kozarcih, ki ga pripravljam že dve sezoni) je tole, kako bo ratalo in kako dolgo bo zdržalo, pa še ne vem .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Figula, ja, je lakto fermentacija, čeprav so pokrovčki trenutno gor samo provizorično. Zdaj so se mehurčki v glavnem nehali in jih bom privila do konca. Tako ponavadi naredim s kislim zeljem in se mi kar obnese.
V bistvu pa ne vem, kdaj tole do konca fermentira. Za zelje pravijo, da po treh tednih. En kozarec bom odnesla v klet in ga pustila pri miru, enega bom pa najbrž imela v hladilniku in sproti malo poizkušala . Predvsem upam, da se kaj ne pokvari ...
Če bo s tema kozarcema vse v redu, bom z veseljem eksperimentirala tudi v bodoče.
Kaj in kako pa ti fermentiraš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
V bistvu pa ne vem, kdaj tole do konca fermentira. Za zelje pravijo, da po treh tednih. En kozarec bom odnesla v klet in ga pustila pri miru, enega bom pa najbrž imela v hladilniku in sproti malo poizkušala . Predvsem upam, da se kaj ne pokvari ...
Če bo s tema kozarcema vse v redu, bom z veseljem eksperimentirala tudi v bodoče.
Kaj in kako pa ti fermentiraš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, fermentacija v bistvu nima roka trajanja - kar poglej japonski miso. Lahko šteje več let. Starejši kot je, boljši je . Samo pomisli koliko rodov bakterij vsebuje
Okušanje bo kar zaleglo. Ko se ti bo zdelo dobro, lahko začneš jest. Če boš imela več kozarcev, te bodo zlahka počakali v hladilniku. Vseeno jih "imej na očeh", da bodo lepo počasi naprej fermentirali.
V bistvu delam kot ti. Samo da je pri meni "divja" fermentacija = kozarec pokrit s krpico. Dostikrat malo nosim kozarce naokoli, da nalovim različne mikroorganizme.
Isto skušam napolniti kozarce z različnimi sestavinami, predvsem gomolji in korenovkami. Da lahko hranim različne bakterije. Dodatki so tudi različni: od posušenih rezin pomaranč, limon, potem ingver, kurkuma, brinove jagode, poper, koriander semena .....
In ja, tudi pokvarilo se mi je že. Ne gre drugače.
Sem pa že nekajkrat z ingverjevo kulturo fermentirala čaj, da je nastala soda. Zelo dobro. Malo ublaži tudi najbolj grenka zelišča in zdravilne rastline kot je na primer deljenolistna srčnica.
Okušanje bo kar zaleglo. Ko se ti bo zdelo dobro, lahko začneš jest. Če boš imela več kozarcev, te bodo zlahka počakali v hladilniku. Vseeno jih "imej na očeh", da bodo lepo počasi naprej fermentirali.
V bistvu delam kot ti. Samo da je pri meni "divja" fermentacija = kozarec pokrit s krpico. Dostikrat malo nosim kozarce naokoli, da nalovim različne mikroorganizme.
Isto skušam napolniti kozarce z različnimi sestavinami, predvsem gomolji in korenovkami. Da lahko hranim različne bakterije. Dodatki so tudi različni: od posušenih rezin pomaranč, limon, potem ingver, kurkuma, brinove jagode, poper, koriander semena .....
In ja, tudi pokvarilo se mi je že. Ne gre drugače.
Sem pa že nekajkrat z ingverjevo kulturo fermentirala čaj, da je nastala soda. Zelo dobro. Malo ublaži tudi najbolj grenka zelišča in zdravilne rastline kot je na primer deljenolistna srčnica.
Hvala, Metuljc, sem jo takoj rezervirala v knjižnici.
Marička, Figula, ti si pa že prava profesionalka! Jaz sem še totalni neznalček . Ampak me za zelenjavo res zanima, ker mi vsako jesen zmanjka prostora v zmrzovalni skrinji. Mogoče te bom še kdaj vprašala za kakšen nasvet - saj lahko, a ne?
Ravnokar sem šla prvič probat svoje čudo, ki je zdaj staro ene tri ali štiri dni - prav super je! Ni pa še skoraj nič kislo, verjetno s časom postane bolj?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Marička, Figula, ti si pa že prava profesionalka! Jaz sem še totalni neznalček . Ampak me za zelenjavo res zanima, ker mi vsako jesen zmanjka prostora v zmrzovalni skrinji. Mogoče te bom še kdaj vprašala za kakšen nasvet - saj lahko, a ne?
Ravnokar sem šla prvič probat svoje čudo, ki je zdaj staro ene tri ali štiri dni - prav super je! Ni pa še skoraj nič kislo, verjetno s časom postane bolj?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 144
- Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am
Še svež članek iz Odprte kuhinje:
https://www.odprtakuhinja.si/kroznik/pisani-svet-vzhodnjaskih-tehnik-fermentiranja/
https://www.odprtakuhinja.si/kroznik/pisani-svet-vzhodnjaskih-tehnik-fermentiranja/