Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2018

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Torej: pustim, da semena dozorijo in jih sejem, pa vidim, kaj bo iz tega.
Verjetno bi jih bilo dobro sejati že jeseni?

1/3 jeseni, 1/3 spomladi, 1/3 tako, da je seme čez zimo na balkobu, na suhem in mrzlem, poseješ spomladi. Kompliciram? Niti ne, oz. z razlogom.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
1/3 jeseni, 1/3 spomladi, 1/3 tako, da je seme čez zimo na balkobu, na suhem in mrzlem, poseješ spomladi. Kompliciram? Niti ne, oz. z razlogom.
Niti ne, tako razmišljanje mi je blizu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

divji por ima enako postavo listov kot vrtni por, veliko je tanjši a okus rastline je po česnu.

vsi česni kateri naredijo peske in te ne potrgamo (jemljejo moč za debeljenje česnove glavice - in zaradi tega je tvoj česen lpmami tako drobčkan) gredo v cvet in dozorijo semena. enako se zgodi pri čebuli. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Malo moram deliti veselje z vami Laughing . Danes sem začela testno pobirati svojo poleglo anko in sem takooooo vesela - glavice so v glavnem zelo velike, 6 ali 7 cm. Še nikoli nisem imela tako lepega česna!! Pobrala sem samo en del, z drugim bom počakala še kakšen dan, da se malo posuši zemlja. Menda je pred nami prvi vročinski val Rolling Eyes .
In ker nam je pozimi sneg podrl drvarnico, ki je bila idealna za sušenje česna, moram najti kakšen enako dober prostor zanj, si ga zasluži Wink .

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, kako lepo. se veselim s tabo. Zasluži si, da ji postaviš novo sušilnico Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takoj, ko je nastopil čas za korenino, sem pričela puliti česen. Mojih 70 + nekaj sadik je bilo v pol ure zunaj. S pomočje tegale orodja gre brzinsko hitro.

Rezultati:
- večina česna je naredila lepe stroke. Sem in tja je kak ostal v "čebulni" fazi. Taki imajo tudi še popolnoma zelena in sočna stebla, čeprav je listje v celoti posušeno. Osmukala sem samo posušeno listje.
- glavice izenačeno izjemno debele
- tudi semenske glavice so dokaj izenačene in semenski stročki nadpovprečno debeli.
Če se bo tudi skladiščil v redu, bom z letošnjo letino več kot zadovoljna.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, dobro, da se je vse v redu izteklo. Tudi mene zanima, kako se bo letošnji česen skladiščil, ker je bil deležen toliko dežja.
Tudi jaz sem naletela na enega, ki jizgleda kot čebula. Ovojnic ima cel kup. Na otip je malo mehkejši. Lupila ga še nisem, a ga imam na sumu, da je samo skupek ovojnic okoli nerazvitih strokov._________________naredimo svet lepši
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

pozdrav

Pridelala sem 105 glavic česna, Brbr, tvoje seme od lani. Sem jih kar populjene zvezala v šopke in obesila v vrtno uto...sem razmišljala, da bodo tako imeli čas dozoret... jih bom čez čas ( presajanje...) očistila in bom videla, kaj se bo pojavilo. Upam na najbolje.

Lepo bodimo, Mil
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:
Sem in tja je kak ostal v "čebulni" fazi. Taki imajo tudi še popolnoma zelena in sočna stebla, čeprav je listje v celoti posušeno.

Enega takega sem raztrančirala in notri ima lepo oblikovane ne preveč majhne vendar še zelo mlade in sočne stroke. Zanima me, ali se bodo pri tistih, ki se bodo sušili, čez čas kaj ojačali.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tudi jaz sem včeraj pobrala ves česen. Vse skupaj skoraj 150 glavic. Vampirjev letos pri nas ne bo Laughing !

Lani sem prvič točno popisala, kaj in kje sem sadila, da enkrat vem, kako se obnaša.

- iz velikih strokov so zrasle večinoma zelo debele glavice (jih bom danes malo zmerila Wink ) Na sliki so to spodnje vrste.
- iz velikih čebul (tistih, ki so bile predlani "zračne" čebulice), so tudi zelo lepe debele glavice
- iz mini čebulic in mini stročkov pa tudi še kar lepe glavice

Letos čebul nisem pridelala, en česen sem pa pustila za "zračne" čebulice, da bodo drugo leto spet. Zdaj vidim, da iz lepih čebul zrastejo enako debele glavice kot iz debelih strokov - do zdaj še nisem bila čisto prepričana Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori