Moj edini se zelen in cvetoc je Cherokee trail of tears, ostalo bo po moje slo....zalivam ne, ker je zaradi sonca in neprestanega vetra to misija nemogoce. Pa se macek ga hodi s kremplji gledat _________________Two roads diverged in a wood, and I took the one less traveled. --Robert Frost
Vsi moji preklarji v tej vročini gagajo in stagnirajo, le jeruzalemčan pod protitočno mrežo veselo raste, cveti in rodi . Še dva sta poleg njega, pa ju vročina tudi zdeluje. Da je bolj pozen vem že od prej, da je bolj odporen na vročino, mi je pa nekaj novega in se bo moralo še potrditi v naslednjih letih.
Še fotografija za primerjavo - levo dve oskubljeni prekli, desno se bohoti jeruzalemčan
Tokrat je spet iz kupljenega semena. Jeruzalemčana sicer ne sadim preveč rada, ker je pozen in če je jesen slaba je pridelka lahko za eno samo obiranje.
Da malo poročam, kaj se dogaja z mojo raziskavo. Moram reči, da se sotre fižolov, ki jih imam zelo različno obnašajo. Tako, še nimam niti fotografij vseh cvetov (ker eni še ne cvetijo), medtem, ko sem danes pobrala kar nekaj zrelih strokov Ribnčana in Zolfina. Ta razpon mi gre malo na živce, ker ne morem opraviti ene raziskave pri vseh fižolih hkrati in se bojim, da bom pri kakšnem kaj pozabila....
Na dopustu sem preizkušala nekaj sort glede na primernost za kuhanje stročja. Najprej sem vsakega posebej takole poslikala
potem pa sem vsakega posebej navezala na vrvico z listkom, obesila na kuhalnico in skuhala
Sledila je pokušina in ocena čvrstosti, nitkavosti, okusa.
Ko sem prišla domov, me je najbolj razžalostil voščeni ledvičar, ki je imel veliko že lepo razvitih strokov (predno sem odšla na dopust), ki pa so se vsi posušili, čeprav je rasltina še lepo zelena.
Upam, da bo ponovno cvetel in do jeseni uspel dozoreti vsaj nekaj strokov, da ga bom obdržala.
Jutri grem pogledat na njivo, če je kaj ostalo od tam posajenega fižola. Bojim se, da ne prav dosti _________________naredimo svet lepši
Se bom malček vrinil tule. Imam en fižol , seme sem dovbil od dedka Bedenka na spomladanskem srečanju. Zrnje je črno. Spodaj so fotke. Je nizek, čeprav, malček potegnjen, vem pa ne niti, ali je stročji ali je za zrnje. Ima ploščate široke zelene stroke. Kaj pravite? =)
No, bomo videli, kaj bo metuljc napisala. Sicer pa hvala za nasvet, muha. In če se konica lepo odlomi, je stročji? Letos bo itak samo za seme, čeprav mam še nekaj semena od pomladi.
Kako dolgo je kaljivo seme fižola? Po izkušnjah z nizkim rumenim stročjim vsaj dve leti zelo dobro.