Tudi, če ni namensko stročji, za uporabo strokov je primeren vsak fižol, katerega kuhani stroki niso nitasti. Nitke pa se pokažejo tudi že v surovem stanju. Če jih je malo in so kratke se bodisi med kuhanjem zmehčajo ali pa ne motijo.
Ena mojih tet je bila zelo šparovne sorte. Je bilo škoda sadit namenski stročji fižol, pa smo jedli kar mlade stroke od češnjevcu podobnega preklarja. Juj, jej koliko je bilo dela, da sem nitke izvlekla že iz surovega, pa je še potem krepko praskalo in se zatikalo po grlu . Se pravi: ne glede na deklaracijo lahko uporabiš za stročje vsakega, ki je kot tak užiten.
Ja, saj tako se mi je tudi zdelo. Morajo vsi biti zelo sorodni, sploh če so samo sorte, tako da je verjetno razen vizualnih razlik sestava zelo podobna.
Grenny: glede na fotografije in črno zrnje bi rekla, da je to starozagorski fižol. Ima namreč vijoličaste cvetove, ploščate zelene stroke in črno zrnje in je nizek, seveda. Primeren je za uživanje stročja, je pa res, da ga moraš kar pridno pobirat, ker zelo hitro "polni" stroke-oblikuje zrnje._________________naredimo svet lepši
Starozagorski fižol je odličen stročji fižol. Letos ga imam prvič in naslednje leto bo gotovo spet rastel pri nas. Mehak, popolnoma brez nitk in hitro kuhan.
Grenny: glede na fotografije in črno zrnje bi rekla, da je to starozagorski fižol. Ima namreč vijoličaste cvetove, ploščate zelene stroke in črno zrnje in je nizek, seveda.
Ja, pravi je, Imam napisano na vrečki, v kateri so semena, ki jih je delil dedek Bedenko (moimogrede, ga je kdo povabil k nam? Jaz bi ga, pa ga ne moremn).
Pretekla leta sem za zrnje sadila Jeruzalemski fižol (visok preklar, rumeno, ploščato stročje)-sicer pravijo, da je izvrsten za stročje, no meni je kot zrnje zelo všeč-je zelo okusen, se ne razkuha, je pa res, da ije bolj drobno zrnje. Letos imam posajenih cca 45 sort različnih fižolov, ki jih gojim predvsem za zrnje. Do zdaj sem najbolj navdušena nad Ribnčanom (nizek fižol, zeleno, ploščato stročje). Je bogato obložen in tudi že skoraj ves je dozorel medtem, ko so drugi še zeleni. Ribnčana se lahko kupi na "fižolovem sejmu", ki je vsako leto v Hrovači, pri Ribnici konec avgusta.
Nobenega posebnega pa ne gojim za mlada zrnja. Ponavadi mlada zrnja dobim jeseni, ko poberem ves fižol in nedozorele stroke zluščim in zrnje zamrznem._________________naredimo svet lepši
Letos smo postavili prekle za jeruzalemčana. Pojedli in vložili smo fižol v stročju. Sedaj je nehal cveteti. Verjetno je to njegov konec ali pa še malo počakam s podiranjem opor?