Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

greeny je napisal/a:
In če se konica lepo odlomi, je stročji? .
Tudi, če ni namensko stročji, za uporabo strokov je primeren vsak fižol, katerega kuhani stroki niso nitasti. Nitke pa se pokažejo tudi že v surovem stanju. Če jih je malo in so kratke se bodisi med kuhanjem zmehčajo ali pa ne motijo.

Ena mojih tet je bila zelo šparovne sorte. Je bilo škoda sadit namenski stročji fižol, pa smo jedli kar mlade stroke od češnjevcu podobnega preklarja. Juj, jej koliko je bilo dela, da sem nitke izvlekla že iz surovega, pa je še potem krepko praskalo in se zatikalo po grlu Rolling Eyes . Se pravi: ne glede na deklaracijo lahko uporabiš za stročje vsakega, ki je kot tak užiten.
greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ja, saj tako se mi je tudi zdelo. Morajo vsi biti zelo sorodni, sploh če so samo sorte, tako da je verjetno razen vizualnih razlik sestava zelo podobna.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Grenny: glede na fotografije in črno zrnje bi rekla, da je to starozagorski fižol. Ima namreč vijoličaste cvetove, ploščate zelene stroke in črno zrnje in je nizek, seveda. Primeren je za uživanje stročja, je pa res, da ga moraš kar pridno pobirat, ker zelo hitro "polni" stroke-oblikuje zrnje._________________naredimo svet lepši
tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Starozagorski fižol je odličen stročji fižol. Letos ga imam prvič in naslednje leto bo gotovo spet rastel pri nas. Mehak, popolnoma brez nitk in hitro kuhan.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Grenny: glede na fotografije in črno zrnje bi rekla, da je to starozagorski fižol. Ima namreč vijoličaste cvetove, ploščate zelene stroke in črno zrnje in je nizek, seveda.

Ja, pravi je, Imam napisano na vrečki, v kateri so semena, ki jih je delil dedek Bedenko (moimogrede, ga je kdo povabil k nam? Jaz bi ga, pa ga ne moremn).
greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Hvala vsem za info! Smile
Marjeta
Prispevkov: 295
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Kateri fižol sadite (in priporočate) za sveže luščeno zrnje?

Meni je letos "ušlo" nekaj cobre http://www.kalia.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_kalia.tpl&product_id=18333&category_id=4618&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=223 , pa se strašno težko lušči in tudi zrnje je zelo drobno.

Razmišljam že za naslednje leto, tako da bom vesela vsakega predloga.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pretekla leta sem za zrnje sadila Jeruzalemski fižol (visok preklar, rumeno, ploščato stročje)-sicer pravijo, da je izvrsten za stročje, no meni je kot zrnje zelo všeč-je zelo okusen, se ne razkuha, je pa res, da ije bolj drobno zrnje.
Letos imam posajenih cca 45 sort različnih fižolov, ki jih gojim predvsem za zrnje. Do zdaj sem najbolj navdušena nad Ribnčanom (nizek fižol, zeleno, ploščato stročje). Je bogato obložen in tudi že skoraj ves je dozorel medtem, ko so drugi še zeleni. Ribnčana se lahko kupi na "fižolovem sejmu", ki je vsako leto v Hrovači, pri Ribnici konec avgusta.

Nobenega posebnega pa ne gojim za mlada zrnja. Ponavadi mlada zrnja dobim jeseni, ko poberem ves fižol in nedozorele stroke zluščim in zrnje zamrznem._________________naredimo svet lepši
Marjeta
Prispevkov: 295
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Ufff, Brbr, 45 sort!?! Hudo! poklon

Tale fižolov sejem mora biti zanimiv - ko bi bil človek lahko na več koncih naenkrat ... Wink
tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Letos smo postavili prekle za jeruzalemčana. Pojedli in vložili smo fižol v stročju. Sedaj je nehal cveteti. Verjetno je to njegov konec ali pa še malo počakam s podiranjem opor?
Odgovori