Vliti ajdov kruh brez glutena

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Vliti ajdov kruh brez glutena

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Zadnje čase si pečem kruh iz ajdove moke. Recept je s Kulinarika.net, seveda malo prilagojen po moje.
Zelo me je presenetilo, da tu se pa ajdova moka nič ne prelije s kropom, kar so me učili in sem delala vse svoje gospodinjsko življenje. In to, da ni čisto nič pšenične moke, pa vseeno zelo lepo vzhaja. Pa še, da je testo gosto tekoče, kruh pa rahel in nič pocast.
Ker je danes pač poletno vroče, mi je testo vzhajalo hitreje, kot sem pričakovala in sem se bala, da mi bo šlo čez.



No, ni šlo Very Happy
Kruh se zdaj hladi zavit v kuhinjsko krpo in še dodatno pokrit._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, Lpmami, a recepta nam pa ne boš zaupala? Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Seveda, seveda .. a sem mislila, da je dovolj, če navedem, da izhaja s Kulinarike.
Tam piše takole:
Vliti ajdov kruh
SESTAVINE
500 g ajdove moke
1 vrečka suhega kvasa
3/4 čajne žličke soli
350-450 ml mlačne vode
1 jedilna žlica kisa
2 jedilni žlici olja
2 jajci

200-300 g prepraženih, nasekljanih orehov
POSTOPEK
Iz navedenih sestavin zmešamo gosto tekoče testo, ki ga vlijemo v pomaščen pekač dimenzije ca. 20 x 10 cm. Po površini testo pomokamo, pokrijemo s plastično vrečko in vzhajamo na ca. dvojni volumen.
Postavimo v predogreto pečico in pečemo brez ventilacije pri 220 st. 30 minut.
Moje modifikacije:
- ne dam orehov, ampak sončnična semena, nič pražena
- ne potresemz moko in ne pokrijem s plastično vrečko pri vzhajanju
- če nimam jajc, dam dve žlici indijskega trpotca
- vlijem v pekač, nekaj večji od navedenega in je kruh primerno nižji, kar mi ustreza
Tako pripravljen kruh je primeren ne samo za "brezglutence", ampak tudi za vegane. Pa za ljubitelje ajde in za ljubitelje preskušanja novih receptov
Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala ta trud. Ga bom enkrat probala. Količine bom ustrezno zmanjšala, ker je pol kile za našo porabo preveč. A je prav, da je toliko orehov - polovica moke ?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brbr, tako ali tako so opcijski, je pa to v originalnem receptu, katerega avtorica je marta: Tukaj.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Jaz dam ene tri pesti sončničnih semen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Odgovor Napisal/-a muha »

Ni mi dalo miru, kako se ga naredi z drožmi.
Brez težav le čas vzhajanja je ustrezno daljši. Zamesila opoldne, v pekač vlila zvečer, vzhajala na stopnišču (okrog 15 °C), spekla zjutraj. Lepo rahel. trenutno je še topel, na pravi okus bo treba počakati, da se ohladi.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ohoho, a tudi z drožmi gre! Se bom potrudila, da ga spečem, bo zet vesel.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Odgovor Napisal/-a muha »

VAŽNO:
Prezrla sem, da je tu govora o brezglutenskem kruhu. Torej ta moj poskus za tale recept ni primeren, saj so droži iz bele moke z glutenom. Da ne bo kakih neprijetnih posledic.
Je pa v redu za običajen ajdov kruh.
Odgovori