Vliti ajdov kruh brez glutena
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Vliti ajdov kruh brez glutena
(Prenos iz arhiva)
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Zadnje čase si pečem kruh iz ajdove moke. Recept je s Kulinarika.net, seveda malo prilagojen po moje.
Zelo me je presenetilo, da tu se pa ajdova moka nič ne prelije s kropom, kar so me učili in sem delala vse svoje gospodinjsko življenje. In to, da ni čisto nič pšenične moke, pa vseeno zelo lepo vzhaja. Pa še, da je testo gosto tekoče, kruh pa rahel in nič pocast.
Ker je danes pač poletno vroče, mi je testo vzhajalo hitreje, kot sem pričakovala in sem se bala, da mi bo šlo čez.
![](http://shrani.si/f/2t/GZ/2c74dVX3/ajdov-kruh-vzhaja.jpg)
No, ni šlo![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Kruh se zdaj hladi zavit v kuhinjsko krpo in še dodatno pokrit._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zelo me je presenetilo, da tu se pa ajdova moka nič ne prelije s kropom, kar so me učili in sem delala vse svoje gospodinjsko življenje. In to, da ni čisto nič pšenične moke, pa vseeno zelo lepo vzhaja. Pa še, da je testo gosto tekoče, kruh pa rahel in nič pocast.
Ker je danes pač poletno vroče, mi je testo vzhajalo hitreje, kot sem pričakovala in sem se bala, da mi bo šlo čez.
![](http://shrani.si/f/2t/GZ/2c74dVX3/ajdov-kruh-vzhaja.jpg)
No, ni šlo
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Kruh se zdaj hladi zavit v kuhinjsko krpo in še dodatno pokrit._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Seveda, seveda .. a sem mislila, da je dovolj, če navedem, da izhaja s Kulinarike.
Tam piše takole:
Vliti ajdov kruh
SESTAVINE
500 g ajdove moke
1 vrečka suhega kvasa
3/4 čajne žličke soli
350-450 ml mlačne vode
1 jedilna žlica kisa
2 jedilni žlici olja
2 jajci
200-300 g prepraženih, nasekljanih orehov
POSTOPEK
Iz navedenih sestavin zmešamo gosto tekoče testo, ki ga vlijemo v pomaščen pekač dimenzije ca. 20 x 10 cm. Po površini testo pomokamo, pokrijemo s plastično vrečko in vzhajamo na ca. dvojni volumen.
Postavimo v predogreto pečico in pečemo brez ventilacije pri 220 st. 30 minut.
Moje modifikacije:
- ne dam orehov, ampak sončnična semena, nič pražena
- ne potresemz moko in ne pokrijem s plastično vrečko pri vzhajanju
- če nimam jajc, dam dve žlici indijskega trpotca
- vlijem v pekač, nekaj večji od navedenega in je kruh primerno nižji, kar mi ustreza
Tako pripravljen kruh je primeren ne samo za "brezglutence", ampak tudi za vegane. Pa za ljubitelje ajde in za ljubitelje preskušanja novih receptov
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tam piše takole:
Vliti ajdov kruh
SESTAVINE
500 g ajdove moke
1 vrečka suhega kvasa
3/4 čajne žličke soli
350-450 ml mlačne vode
1 jedilna žlica kisa
2 jedilni žlici olja
2 jajci
200-300 g prepraženih, nasekljanih orehov
POSTOPEK
Iz navedenih sestavin zmešamo gosto tekoče testo, ki ga vlijemo v pomaščen pekač dimenzije ca. 20 x 10 cm. Po površini testo pomokamo, pokrijemo s plastično vrečko in vzhajamo na ca. dvojni volumen.
Postavimo v predogreto pečico in pečemo brez ventilacije pri 220 st. 30 minut.
Moje modifikacije:
- ne dam orehov, ampak sončnična semena, nič pražena
- ne potresemz moko in ne pokrijem s plastično vrečko pri vzhajanju
- če nimam jajc, dam dve žlici indijskega trpotca
- vlijem v pekač, nekaj večji od navedenega in je kruh primerno nižji, kar mi ustreza
Tako pripravljen kruh je primeren ne samo za "brezglutence", ampak tudi za vegane. Pa za ljubitelje ajde in za ljubitelje preskušanja novih receptov
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Ni mi dalo miru, kako se ga naredi z drožmi.
Brez težav le čas vzhajanja je ustrezno daljši. Zamesila opoldne, v pekač vlila zvečer, vzhajala na stopnišču (okrog 15 °C), spekla zjutraj. Lepo rahel. trenutno je še topel, na pravi okus bo treba počakati, da se ohladi.
Brez težav le čas vzhajanja je ustrezno daljši. Zamesila opoldne, v pekač vlila zvečer, vzhajala na stopnišču (okrog 15 °C), spekla zjutraj. Lepo rahel. trenutno je še topel, na pravi okus bo treba počakati, da se ohladi.
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Ohoho, a tudi z drožmi gre! Se bom potrudila, da ga spečem, bo zet vesel.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
VAŽNO:
Prezrla sem, da je tu govora o brezglutenskem kruhu. Torej ta moj poskus za tale recept ni primeren, saj so droži iz bele moke z glutenom. Da ne bo kakih neprijetnih posledic.
Je pa v redu za običajen ajdov kruh.
Prezrla sem, da je tu govora o brezglutenskem kruhu. Torej ta moj poskus za tale recept ni primeren, saj so droži iz bele moke z glutenom. Da ne bo kakih neprijetnih posledic.
Je pa v redu za običajen ajdov kruh.