Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lubenice - Citrullus
Plamenka, ker je doma pridelano najbolje pojesti "s kožo in kostmi", najdi za vas primerne recepte da porabite še lupino - od fermentiranja in vlaganja do izdelave kvassa:
išči google: watermelon rind recipe
https://www.youtube.com/watch?v=w3pmlzrOVgo
Sedajle ne najdem pisanja o koristnosti semen, tudi semena lahko pojeste .
Čestitam za pisane lepotice!
išči google: watermelon rind recipe
https://www.youtube.com/watch?v=w3pmlzrOVgo
Sedajle ne najdem pisanja o koristnosti semen, tudi semena lahko pojeste .
Čestitam za pisane lepotice!
Figula, semena si že lani omenila, letos jih pa res moram začeti zbirati. Nekaj jih sicer pojem kar z lubenico, vseh pa ne. Mogoče bi jih posušila in zmlela, kot lanena? Eni jih pa menda pražijo.
Na lupino pa sploh nisem pomislila. Tule sem videla, da se lahko naredi tudi marmelada.
https://myheartbeets.com/10-ways-eat-watermelon-rind/
Juglans, tudi meni doslej še ni počila nobena lubenica, no, res pa je, da jih gojim šele 2. leto. Pravkar sem opazila, da je rahlo počila tudi melona Aikido F1, a pri njej razpoka ni prišla do mesa. Ne vem, mogoče imajo letos preveč vode.
Na lupino pa sploh nisem pomislila. Tule sem videla, da se lahko naredi tudi marmelada.
https://myheartbeets.com/10-ways-eat-watermelon-rind/
Juglans, tudi meni doslej še ni počila nobena lubenica, no, res pa je, da jih gojim šele 2. leto. Pravkar sem opazila, da je rahlo počila tudi melona Aikido F1, a pri njej razpoka ni prišla do mesa. Ne vem, mogoče imajo letos preveč vode.
S semeni se da igrat na več načinov. Kot je omenila Plamenka, se jih lahko spraži, samo potem jih je menda treba še olupit. Nisem preveč navdušena
Kdor ima dobro zobalo, jih lahko tudi kar zgrize.
Sama sem zadnje čase nagnjena k mletju (svega in svačega). Posušeno in delno zmleto dodajam raznim fermentom, tudi kisu.
Fino mleto pa k sokovom, kokosovemu pudingu in kot dodatek k moki, kadar kaj dobrega spečem.
Kdor ima dobro zobalo, jih lahko tudi kar zgrize.
Sama sem zadnje čase nagnjena k mletju (svega in svačega). Posušeno in delno zmleto dodajam raznim fermentom, tudi kisu.
Fino mleto pa k sokovom, kokosovemu pudingu in kot dodatek k moki, kadar kaj dobrega spečem.
Še zadnje pobiranje letošnjih lubenic, melon (in šele prve buče).
Letos lubenice zelo pokajo in niso tako sladke, kot lani, so pa vseeno dobre.
Nekaj melon so pojedli najbrž ptiči. Lani takle čas so bile vse lubenice zrele, letos je vmes tudi kakšna premalo zrela ali pa prezrela, ki že skoraj gnije. Letošnja favoritka me lubenicami je vsekakor Moon and Stars Yellow Flash. Na tej na spodnji sliki sem opazila celo večjo rumeno 'luno'.
Letos lubenice zelo pokajo in niso tako sladke, kot lani, so pa vseeno dobre.
Nekaj melon so pojedli najbrž ptiči. Lani takle čas so bile vse lubenice zrele, letos je vmes tudi kakšna premalo zrela ali pa prezrela, ki že skoraj gnije. Letošnja favoritka me lubenicami je vsekakor Moon and Stars Yellow Flash. Na tej na spodnji sliki sem opazila celo večjo rumeno 'luno'.