... invazivno v ZDA, v Evropi pa ne... khm, razlika v politiki ... No ja, razlogov je lahko veliko in ni nujno, da vse (že) poznamo, zagotovo pa ni razlog politične narave. Vsekakor pa drži, da lahko določena vrsta nekje kaže invazivnost, drugje ne. Natrava je pač zelo pestra in tudi tu ni drugače.
To je tako kot elektrika, ki ve, kdaj je v pečici, kdaj pa v hladilniku
Ja, lahko je stvar razlike v definiciji. Lahko je pa tudi stvar razlike tega, kakšno je okolje in kako rastlina reagira nanj. Ne eno ne drugo ni nespremenljivo, ono prvo pa še zlasti ne. Za ta konkretni primer drži tako to, da rastline ni na aktualnem seznamu invazivk, kot tudi to, da se izven uradov in regulacije ljubitelji-praktiki pogovarjajo o tem, da je v Evropi neproblematična.
Prišla je trgatev in ker pripravki iz same oljčice za moj okus vendarle malo preveč vlečejo na ketchup, sem oljčico uporabil kot dodatek k jabolčni čežani.
To je zelo OK.
(Glede na bližino okusa paradižnika bi bila verjetno zanimiva tudi čežana s kakšnim res izrazitega okusa, recimo kakšnim hudim črnim.)