Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ravno zmazal eno. njami njami
Dobil tri komade od "soseda", ki ima tako polno, da je veje moral povezat, verjetno sorte Prima.

A je nekdo enkrat nekaj pisal o tem, da če poješ preveč asimin naenkrat, to lahko ni preveč dobro.
Jaz bi jih zlahka pospravil 10 tako mimogrede ... Razz
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, res je, imajo nekaj strupov v sebi. Tole piše AndrejK : Razlago, ki se mi zdi najbolj verjetna, mi je povedal Andrej (TheChemist). Tudi v celicah ploda se nahaja asimicin, ki se po zaužitju v prebavilih sprosti postopama, encimi ga razgradijo. Sušenje pa povzroči, da celične stene celic, ki sestavljajo plod, popokajo, ves asimicin postane takoj dostopen, zato deluje že v ustih in želodcu ter povzroči slabost/bruhanje. Pojedel sem že kar nekaj svežih plodov, tudi prezrelih in nikdar nisem občutil podobnih posledic, tako da vzrok očitno v sušenju. Tukaj. stran 55 Cool Cool
Beri naprej, še izkušnja Optimista,....na isti strani.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

To se sliši smiselno. Vendar kaj pa zamrzovanje? Pričakoval bi, da se ravno tako poškodujejo stene. Hkrati pa kakor berem, ljudje veselo zamrzujejo - ali cele olupljene plodove ali koščke / pire.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ravno sem prebrala precej o izkušnjah s procesiranjem asimin na forumu na povezavi. Videti je, da zmrzovanje ne povzroča hitrejšega sproščanja inkriminirane substance oziroma ne dela nobenih težav._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami, priložena povezava je TALE isti, stran 55. Laughing
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Take pridejo Petersonove pri Breskvarju. Fejst drago, tako da sem malo nesrečen, ker ponavadi nikoli ne kupujem po samo en komad: večji riziko + ne veš, a so rezultati stvar sadike, sorte ali rastišča. Tokrat sem pa vseeno čisto pohlevno samo eno Smile Wabash.

Višina je od tal cca 175, kar se mi zdi kar precej glede na velikost lončka. Razmišljam, da bi morda odrezal zgornjo tretjino, čeprav mi je takole na pogled kar žal, ker pač je privlačno razvejana. Susqehanna je na zalogi praviloma še malo višja, 2+ m.

Korenine smo dvignili v vrtnariji, so lepe barve in se dobro drži gruda, pri dnu so že malo začele krožiti, ni pa še neka groza.

Ono zraven so lanski jesenski potaknjenci oljčice.

papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Crtj,

kolk pa je cena sadike, če ni to neka skrivnost ?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ni skrivnost, 65 eur je. Hudo drago, vendar trenutno edina meni znana možnost za to sorto, bi pa rad zdaj poasdil. Recimo, da se bom nekoč naučil uspešno cepiti Smile
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Je pa res lepa in močna sadika, ni kaj !
Jaz bi jo pred zimo kar z malo slame zaščitil, pa mrežo okoli.
Tudi če nimaš divjadi v bližini, nikoli ne veš, če se morda kak naključni pes ali maček morda odloči, da kaj spraska ali odgrizne ...
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Ja pri temu Breskvarju sem tudi jaz že pustil kar nekaj denarja. Ali je že nabavna cena visoka ali pa preprosto ve, da so asimine zadnje čase vroča roba in nabije ceno...
Odgovori